НовиниТехнології

Молоко без молока: як ізраїльський стартап Remilk змінює світову молочну промисловість

Ізраїльська компанія Remilk здійснила справжній прорив у сфері харчових технологій, розробивши спосіб виробництва молочних білків, які хімічно ідентичні білкам у коров’ячому молоці, але при цьому повністю виключають участь тварин. Ця інновація обіцяє докорінно змінити молочну промисловість. Про це пише Landlord із посиланням на AgFunderNews.

Ізраїльський харчовий гігант Gad Dairies об’єднав зусилля з місцевим фудтех-стартапом Remilk, щоб запустити революційну лінійку напоїв The New Milk, виготовлених без участі тварин. Ця подія знаменує собою перший у світі масовий вихід на ринок продукту з використанням білків, створених методом точної ферментації

В основі розробки Remilk лежить метод мікробної ферментації. Науковці компанії беруть ген, який відповідає за виробництво молочного білка у корові, і вбудовують його в одноклітинний мікроб. Цей мікроб потім розміщується у спеціальному ферментері, де він “навчається” продукувати цей білок у великій кількості.

В результаті процесу ферментації утворюється чистий молочний білок (казеїн та сироватковий білок), який висушується до стану порошку. З цього порошку, додаючи воду та рослинні жири, можна створювати цілий спектр продуктів: від сирів та йогуртів до морозива, які за смаком та текстурою не відрізняються від традиційних.

Авів Вольфф, співзасновник та генеральний директор Remilk повідомив наступне: «Ми заснували Remilk з чітким баченням – створити кращий, здоровіший і смачніший світ завдяки справжньому молоку, виготовленому без корів. Сьогодні, у визначну світову віху, це бачення стає реальністю».

За словами Вольффа, модель виробництва харчових продуктів, заснована на тваринах, більше не є стійкою. Вона майже вичерпала свої ліміти з точки зору масштабу та ефективності, а наслідки є руйнівними для нашої планети. Remilk здійснює революцію у виробництві їжі, створюючи стійку та екологічну продовольчу систему.

Продукт Remilk пропонує споживачам усі переваги традиційного молока, усуваючи його основні недоліки. Таке «безкоров’яче» молоко.  Має ідентичний смак, текстуру та функціональність, необхідну, наприклад, для приготування сиру.

Використання мікробної ферментації значно знижує потребу у воді, землі та енергії порівняно з традиційним тваринництвом. Це прямий крок до зменшення викидів парникових газів.

Продукт не містить лактози, холестерину, антибіотиків та гормонів росту, що робить його привабливим для людей з непереносимістю лактози та прихильників здорового харчування.

Доктор Орі Кохаві, співзасновник та технічний директор Remilk зазначає: «Наш білок, отриманий без тварин, є додатковим підтвердженням його безпеки та чистоти. Він еквівалентний своєму традиційному аналогу. Схвалення регуляторних органів слугують для споживачів гарантією того, що наш білок це той самий молочний білок, яким вони насолоджувалися десятиліттями»

Молоко без молока: як ізраїльський стартап Remilk змінює світову молочну промисловість

Інноваційність та потенціал Remilk привернули увагу світових інвесторів. У 2022 році стартап залучив значні інвестиції, що дозволило йому розпочати будівництво великих виробничих потужностей.

Компанія вже отримала ключові регуляторні схвалення, зокрема статус GRAS (Generally Recognized As Safe загальновизнаний як безпечний) від Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA), а також дозвіл на продаж на ізраїльському ринку. Це відкриває двері для виходу Remilk на світові полиці магазинів. Продукт до кінця листопада з’явиться тижня в кафе, ресторанах та готелях Ізраїлю, а запуск у роздрібній торгівлі заплановано на початок 2026 року.

Як пишуть ізраїльські ЗМІ, першим у  листопаді 2025 року на ринок надійшло Barista Milk (Молоко Бариста) для використання в кав’ярнях, ресторанах та готелях. Зазначається, що воно швидко збивається у густу стійку піну, як і звичайне молоко. У січні 2026 року лінійка розшириться: у роздрібній торгівлі з’являться повсякденне питне молоко та молоко зі смаком ванілі.

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку