НовиниПолітика

«Мікроподаток» на цукор і жир: ЄС хоче змусити виробників робити продукти здоровішими

Європейська комісія розглядає можливість запровадження спеціального податку на ультра-оброблені продукти з високим вмістом жиру, цукру або солі. Мета цього заходу – стимулювати європейців до більш здорового харчування та знизити смертність від серцево-судинних захворювань. Про це пише Landlord із посиланням на agerpres.ro.

Про це йдеться у проєкті документа, який має бути офіційно представлений у середині грудня.

У документі зазначається, що «мікроподаток на рівні всього ЄС» може допомогти зберегти ціни стабільними та водночас спровокувати зміни у поведінці споживачів, не завдаючи надмірної фінансової шкоди.

Головні переваги proposed tax: податок має спонукати виробників робити свої продукти більш здоровими, зменшуючи вміст шкідливих компонентів.

Усі доходи від податку планується використовувати виключно для загальноєвропейських програм, спрямованих на просування здорового способу життя.

Європейська комісія наголошує на гостроті проблеми. Серцево-судинні захворювання є основною причиною смерті в Європейському Союзі, забираючи понад 1,7 мільйона життів щорічно. Економічні витрати, пов’язані з цими хворобами, оцінюються у 280 мільярдів євро на рік.

Існують докази, що пов’язують високе споживання ультра-оброблених продуктів із підвищеним ризиком ожиріння, діабету та метаболічних захворювань.Окрім податку, загальний план охорони здоров’я Єврокомісія передбачає інші ініціативи. Зокрема модернізація законодавства щодо контролю за тютюном до 2027 року. Плюс до цього введення загальноєвропейської системи рейтингу для оброблених харчових продуктів. За допомогою цих заходів Єврокомісія прагне скоротити смертність від серцево-судинних захворювань на 20% до 2035 року.

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку