Під час війни українці зменшили споживання імпортних фруктів, повідомив генеральний директор компанії Pro-Consulting, Олександр Соколов, у коментарі для The Page.
За його словами, обсяг імпорту фруктів до України у 2022 році порівняно з 2021 роком скоротився на 33%, а у 2023 році зменшився ще на 3% в порівнянні з 2022 роком.
Соколов уточнив, що імпорт всіх видів фруктів зменшився приблизно на 30-40%. Винятком є лише кавуни та дині, обсяг імпорту яких подвоївся. Це пов’язано із втратою виробництва баштанних на Херсонщині через окупацію, додав експерт.
У тій же колонці Соколов навів й інші дані щодо овочів і фруктів. Він підкреслив, що у зимовий період Україна стає залежною від імпорту сезонних овочів. Наприклад, у 2024 році вже довелося розпочати імпорт картоплі.
Євген Кузін, аналітик плодоовочевого ринку в EastFruit, вказує, що тенденція зростання імпорту тепличних овочів в Україні розпочалася задовго до початку повномасштабної війни. У 2015 році Україна втратила статус нетто-експортера свіжих огірків, а в 2016 році – свіжих помідорів. Наприклад, у 2021 році Україна експортувала 5 тис. тонн огірків та 5 тис. тонн помідорів, а імпортувала 25 тис. тонн огірків та 102 тис. тонн помідорів.
Під час повномасштабної війни імпорт овочів довелося продовжувати збільшувати. Генеральний директор компанії Pro-Consulting, Олександр Соколов, зазначає, що в натуральному вираженні обсяг імпорту овочів в Україну з 2021 по 2023 роки зростав на 10% щорічно. Зокрема, у 2022 та 2023 роках спостерігається збільшення імпорту таких продуктів:
- Цибуля: у 4,5 раза;
- Морква, ріпа, буряк: у 10 разів;
- Капуста: у 2,7 раза;
- Огірки: у 1,56 раза.
Соколов уточнює, що частка імпорту в ринку цибулі зросла з 2% у 2021 році до 13% у 2022-му та 2023 роках, капусти – з 1% у 2021-му до 3% у 2022 та 2023 роках. Імпортні помідори збільшили свою частку з 4% до 8%, що було викликано зменшенням виробництва на 49%.
Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), Максим Гопка, додає, що в період активного сезону імпорту овочів з січня по травень 2023 року грошовий еквівалент такого імпорту становив $224,7 млн. Структура імпорту овочів була такою:
- Помідори: 27,8%;
- Цибуля: 18,9%;
- Капуста: 11,4%;
- Огірки: 9,2%;
- Морква: 5,6%;
- Картопля: 1,7%;
- Інше – 25,4%.
Для українських експортерів та імпортерів однією з найбільших труднощів є страйки з боку європейських фермерів і перевізників на кордоні з Україною.
«Страйки, які ми спостерігаємо вже декілька місяців, негативно впливають на імпорт овочів та фруктів. По-перше, продукція псується в довгій черзі, а по-друге, це впливає на пропозицію на внутрішньому ринку, що робить ціни нестабільними та схильними до коливання», — коментує Максим Гопка.
Олександр Соколов вказує, що вартість поставок зростає на €600–2000 з машини через використання альтернативних маршрутів для обходу заблокованих пунктів пропуску.
Нагадаємо, обсяги експорту цибулі з України продовжують зростати, проте оптові ціни на цю продукцію всередині країни залишаються стабільними на рівні 13 грн/кг, або близько 35 центів США за кг, за даними аналітиків EastFruit.
Українські тепличні огірки знову подорожчали, повідомляють аналітики проєкту EastFruit. Зростання цін в даному сегменті ринку пов’язують зі збільшенням попиту на тепличні огірки при відносно низькій пропозиції цього продукту.
Світові ціни на продовольство в січні зменшилися на 1% у порівнянні з груднем 2023 року, згідно з щомісячним звітом ФАО (продовольча та сільськогосподарська організація ООН), повідомляє Інтерфакс-Україна. Важливо додати, що ціновий індекс грудня було переглянуто.
У 2023 році в Україні спостерігалося значуще зростання цін на товари та послуги зі складу споживчого кошика, при цьому картопля, яблука, послуги дитячих садків найбільше подорожчали.
У 2023 році какао очолило список продукції аграрного сектору за рівнем подорожчання у світовому масштабі, зі зростанням цін на 72%, як вказано у даних Thomson Reuters/CoreCommodity CRB Excess Return Index, опублікованих Reuters.