Інвестиції

Під час війни МХП інвестувала в аграрне виробництво майже 80 мільйонів доларів

Агрохолдинг МХП за час повномасштабного вторгнення інвестував лише в аграрний напрям $70-80 млн.

Про це розповів заступник головного виконавчого директора з агробізнесу МХП Сергій Доброгорський у інтерв’ю NV.

“Компанія вкладає кошти і в інші напрями. Наприклад, лише 2023 року МХП інвестувала у свій розвиток понад $250 млн”, — додав він.

Сергій Доброгорський зазначив, що за два з половиною роки холдинг інвестував у модернізацію шістьох елеваторів в Івано-Франківській, Львівській, Хмельницькій, Тернопільській і Сумській областях.

Читайте також: Агрохолдинг МХП Косюка розпочав вирощувати деякі овочі

«І це ми говоримо лише про один наш напрям. Наприклад, у листопаді 2022 року ми завершили будівництво заводу з переробки соняшнику і збільшили наші потужності на 1 тис. т за добу», — додав заступник директора МХП, зазначивши, що сумарна потужність усіх трьох заводів холдингу становить близько 4 тис. т/добу, тобто зросла на чверть.

«Після початку повномасштабного російського вторгнення ми придбали зернові та олійні баржі, вагони, які пристосовані до їзди європейською вузькою колією. Таких вагонів у нас 48. Усе це — реакція на нові логістичні виклики. Зараз через західний кордон ми вивозимо невелику кількість зерна — лише кілька відсотків. Але якщо говорити про олію, то це 30-40%», — уточнив він, зазначивши, що збільшувати флот поки що не планують, оскільки зараз кораблі фрахтуються без проблем.

Сергій Доброгорський повідомив, що МХП на місяць експортує у середньому близько 150 тис. т зерна та 40 тис. т олії — загалом це приблизно 200 тис. т сільськогосподарської продукції.

Також він зазначив, що компанія активно розвиває digital farming, йдеться про ефективне використання землі.


Для довідки: агрохолдинг МХП є провідним виробником курятини в Україні з найбільшою часткою на ринку. МХП володіє та контролює всі етапи виробництва курятини: від вирощування зернових та олійних культур, виробництва комбікормів до виробництва інкубаційних яєць та вирощування бройлерного поголів’я, переробки, збуту, дистрибуції та продажу м’яса птиці (зокрема, через партнерські брендовані точки). Агрохолдинг також посідає провідну позицію у рослинництві.

Нагадаємо,15 квітня цього року МХП уклав договір про придбання 100% корпоративних прав у бізнесі, що займається переробленням м’яса, оціночною вартістю €14 млн ($15 млн), йшлося у річному звіті МХП, опублікованому на Лондонській фондовій біржі.

У звіті не вказувалося, що це за компанія. Водночас МХП вже придбав її 24,9% корпоративних прав за €3,5 млн. «Очікується, що угода буде завершена до кінця 2024 року, бо ще має отримати дозвіл від регулюючих органів», – йшлося у звіті.

Співвласником ТОВ «Український м’ясний хутір» з часткою 75,1% значився луцький бізнесмен Олег Дмитрук. Компанія зареєстрована за тією самою адресою, що й ТОВ «Дмитрук-Фудз», яке випускає продукцію під ТМ «Мʼясний хутір», Kabanosy і «Чікенззз», свідчить інформація Youcontrol.

Чистий прибуток МХП за 2023 рік досяг $142 млн порівняно зі збитком у $231 млн за 2022-й, виторг перевищив $3 млрд, збільшившись на 14% порівняно з попереднім роком ($2,6 млрд).

Експортний виторг МХП зріс до $1,8 млрд, що на 13% більше, ніж за аналогічний період минулого року, і становив 60% від загального виторгу (за 2022 рік – $1,6 млрд, 61%).

Обсяг виробництва мʼяса птиці в Україні залишився стабільним – на рівні 718 644 т (697 071 т у 2022-му). Експорт мʼяса птиці з України збільшився на 8% – до 396 923 т (368 380 т).

Чистий прибуток МХП за перший квартал скоротився на 67%, до $16 млн, порівняно із січнем–березнем минулого року – $49 млн, виручка становила $719 млн, зменшившись на 4% порівняно з показником попереднього року ($746 млн).

Антимонопольний комітет України (АМКУ) надав дозвіл словенській Perutnina Ptuj D.O.O., яка належить агрохолдингу МХП, на створення спільного підприємства в Албанії та придбання часток албанських компаній, що займаються виробництвом і переробленням курятини.

Найбільший український виробник курятини, МХП Юрія Косюка, отримає одноосібний контроль над компанією з перероблювання мʼяса – ТОВ «Український мʼясний хутір».

Валерія Пепеля

Валерія Ясницька

Журналіст-аналітик, редактор. Пише інтерв'ю та статті про агробізнес. Має дві вищі освіти - економічну та технічну. У друкованих та онлайн-ЗМІ працює від 2006 року. Улюблена тематика - економічне та соціально-політичне життя України.

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку