Про це повідомляє EastFruit.
У сезоні 2009–2010 року імпорт овочів в Україну становив 208,5 тис. т. Цей рекордний показник протримався 9 років – до минулого сезону, коли обсяги ввезених овочів досягли 264,1 тис. т.
Найбільше серед овочів у сезоні 2018–2019 року в Україну було ввезено цибулі (87 тис. т), томатів (66 тис. т), картоплі (18,3 тис. т), огірків (14,7 тис. т) та перцю (11,8 тис. т). Експерти відзначають, що фактично в Україні зріс імпорт майже всіх без винятку овочів, картоплі, зелені.
Читайте: Без імпорту: як Китай забезпечує овочами 1,4 млрд свого населення
Цього року, починаючи із серпня, Україна почала імпортувати картоплю в таких обсягах, яких раніше ніколи не спостерігалося. Попит на цю продукцію зростає, тож наразі з’явилося багато перекупників, які скуповують картоплю і закладають на зберігання. Ланцюгова реакція призводить до зростання імпорту картоплі на тлі величезних запасів усередині країни.
В Українській плодоовочевій асоціації сподіваються, що висока прибутковість вирощування картоплі цьогоріч спонукатиме виробників до збільшення інвестицій у розвиток технологій доробки, зберігання та маркетингу продукції, що необхідно для нарощування експорту картоплі.
« Адже без розвитку системного експорту майбутнє в цієї галузі не дуже райдужне, оскільки вона буде схильна до регулярних цінових шоків, а сезони високих цін будуть неминуче чергуватися з сезонами катастрофічно низьких цін і відсутності попиту на внутрішньому ринку», – вважає директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.
Landlord раніше повідомляв про те, що, за прогнозами експертів, урожай картоплі цього року буде значно нижчим, ніж минулого, а отже, зростуть і ціни.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!