Два роки тому Тетяна разом із чоловіком зробили вельми несподіваний крок як для людей зі стабільною високооплачуваною роботою у столиці. Подружжя подалося в агробізнес, вирішивши започаткувати крафтову сироварню. Нині вони навчилися виготовляти якісні сири з козячого та коров’ячого молока, налагодивши при цьому збут готової продукції. Наскільки це складний і вигідний бізнес?
Як ми стали фермерами
Я родом із Дніпропетровської області, живу та працюю у Києві.Ідея створення власної сироварні розпочалася з того, що моя мама зібралася переїхати ближче до нас. Зокрема тому, що мені, працюючій жінці з трьома дітьми, було важко без допомоги. Ми не хотіли, щоб мама тіснилася у квартирі, тому почали шукати дім у передмісті — із садом-городом. У цей будинок ми закохалися відразу, і хоча на той час його вартість для нас була непідйомною, вдалося домовитися про придбання з поступовою виплатою.
Разом із домом нам у спадок перейшли дві кози, троє в’єтнамських поросят, кури та перепілки. Поступово ми запалилися думкою про створення невеликої сімейної ферми. Чоловік зробив пробну теплицю площею 50 соток за голландською технологією. Паралельно ми шукали помічників, і цей момент став найскладнішим. У селі дуже складно знайти відповідальних працівників. Люди можуть пообіцяти і не прийти, або відмовитися працювати в останній момент — зайшли дотеплицій кажуть: «Жарко, ми не будемо тут нічого робити». А один із «помічників» знайшов у погребі наше вино… Ми приїхали і побачили, що здохло 600 перепілок.
Врешті нам вдалося знайти чудових людей аж у Миколаївській області — сімейна пара переїхала до нас на постійну роботу.
Проїздивши туди-сюди певний час, ми зрозуміли, що так далі справа не піде. Ми не могли постійно сидіти на дачі, бо у нас є робота в Києві. Однак шкода було вкладених коштів, тому ми домовилися з нашими постійними помічниками про партнерські відносини: ваші руки — наші гроші.
Поступово поголів’я кіз зростало, молока стало більше, і ми спробували зварити простеньку бринзу. Вона вийшла дуже смачною, і ми почали возити її до Києва по знайомих, а яйця перепілок здавали в екомаркети.
Потім на п’ять днів поїхалина навчання до відомого сировара, розібрали всі технології, дізналися такі речі, про які самі і не здогадалися б. Наприклад, що для підвищення якості молока козам потрібно робити… педикюр.
Після цього зайнялися розширенням молочного стада. Придбали породистих перевірених тварин аж біля Маріуполя. Починали ми з 24 кіз, зараз маємо понад 70. 27 особин — дійні, решта — молодняк. Переважно це кози відомої зааненської породи, які характеризуються найвищою молочною продуктивністю. Однак маємо також тварин нубійської породи, які відзначаються вищою якістю самого молока. З нього виходить смачніший сир.
У перспективі плануємо зупинитися на одній породі, швидше за все, на зааненській. Ми помітили: якщо тварини здорові та їх правильно годувати, то вони однаково добре дояться і дають молоко відмінної якості.
Інвестиції та розвиток
За стадо з 24 кіз ми заплатили понад 30 000 гривень. Ще у 12 000 обійшлося їх перевезення. Елітні тварини коштують дорого. Так, за маленьке козеня ми заплатили $300.
Скрізь потрібні гроші, особливо ж для розвитку інфраструктури. Дуже багато коштів потягло будівництво сучасного приміщення для утримання кіз. Раніше ми варили сир у 15-літрових каструлях. Щодня нам потрібно виготовити 8 головок сиру. На це іде практично весь день. З вересня ми запускаємо сучасне промислове обладнання із 200-літровим чаном, в якому все можна зробити за один раз. Його вартість — 8000 євро плюс ремонт всередині приміщення.
Для виготовлення 1 кг коров’ячого сиру необхідно принаймні 10 л молока. Собівартість одного літра якісного екологічного молока сягає 25 гривень. Можна порахувати, скільки має коштувати кілограм готового продукту. Найдешевше, що виходить, — 390 грн/кг. Щоб виготовити кілограм козячого сиру, потрібно 12–15 л молока. Тому ми не можемо його продавати дешевше ніж 600 грн/кг.
Зараз ми входимо до гільдії сироварів. Разом розбираємося, як правильно оформити бізнес, аби продукція відповідала усім найсуворішим вимогам. Адже будь-який, навіть найменший магазин вимагає супутні документи на продукцію.
Паралельно завели свиней, оскільки у нас лишається багато сироватки. Щомісяця купуємо поросят, щоб планово реалізувати м’ясо постійним клієнтам. Також відгодовуємо два бички, маємо овець.
Тварин дуже багато, їм тісно, а щоб отримувати високоякісну продукцію на виході, їм треба пастися. Півроку не могли знайти пастухів —у селі ніхто не хоче цим займатися. Тому ми придбали електронних пастухів, і худоба пасеться сама. На сінокіс додатково наймаємо людей.
Зараз на фермі постійно працює троє осіб плюс ми з чоловіком. У нас чіткий розподіл обов’язків. Я займаюся більше рекламою та реалізацією продукції, є Іра — сировар. Володя — керуючий по тваринах, Ваня працює на тракторі. Ми придбали власний трактор і прес-підбирач, оскільки оплачувати послуги зі збирання врожаю виходило дуже дорого. За два роки нова техніка себе окупить. Крім того, ми стали незалежними — раніше наймаєш людей, а вони не можуть приїхати вчасно…
Кожна коза з’їдає 500 г зерносуміші тричі на день. Ми купуємо зерно найкращої якості — не по 4000, а по 7000 гривень за тонну. Утримувати тварин дуже дорого. Зокрема тому ми придбали екструдер, аби оптимізувати їх живлення. А от бройлерам та перепелам купуємо готовий корм.
Ми впевнені в якості нашої продукції, бо знаємо, що кози їли сьогодні, вчора, позавчора. Двічі на рік даємо тваринам вітаміни, у них немає жодних паразитів, вони завжди чисті. Це дуже впливає на якість молока та сиру.
Дизайн T-Roc залишає чимало місця для маневру. Ти можеш додатково обрати 17-дюймові легкосплавні диски різних кольорів, наприклад. До того ж, йому доступне двоколірне виконання екстер’єру із хромованими акцентами, які підкреслюють стрімку появу.
Вже серійно T-Roc Style обладнано мультимедійною системою Composition Media із 8-дюймовим дисплеєм та підтримкою Apple CarPlay та Android Auto через інтерфейс App-Connect. Про твій індивідуальний клімат у подорожах подбає клімат контроль Air Care Climatronic, а про твій багаж – рейлінги на даху, на які можна встановити багажний бокс або кріплення для спортивного спорядження. Ми потурбувалися, щоб твій T-Roc Style був готовий до суворих зим, тому він серійно оснащений підігрівом передніх сидінь. І погодься, круто, що T-Roc Style також обладнано:
Секрети бізнесу
Якщо ви хочете створити домашню сироварню, то зі старту повинні мати принаймні 200 000 гривень. Це якщо вже є земля та якісь господарські споруди. Якщо ні, то потрібно починати із запасом близько $50 000.
Дуже важливо організувати збут продукції. Щодо козячого молока люди мають певні стереотипи, пов’язані з його запахом. Та якщо на фермі, як у нас, дотримуються усіх стандартів, то жодних неприємних запахів не буде. Наприклад, наші діти полюбили козяче молоко більше за коров’яче. Ми створили спільноту у Viber, проводимо широку рекламну кампанію серед знайомих. У нас багато постійних клієнтів як у навколишній місцевості, так і в Києві. Частково продукцію розвозимо по домах.
Масштаби виробництва поступово зростають, плануємо ще розширювати стадо, а також шукати інших виробників високоякісного молока. Адже нашим сиром, а також йогуртами і кефірами активно цікавляться представники торговельних мереж. Наш проєкт — довгочасний, і потрібно докласти багато зусиль, аби вийти на вищий рівень.
Медіа-партнер проєкту: