Гуцульська овеча бриндзя: чому важлива географічна захищеність продуктів

Про те, які переваги дає виробникам географічна захищеність продуктів, пише НВ.Бізнес.
Першою в Україні до цього списку увійшла «Гуцульська овеча бриндзя». Тепер ця назва означатиме, що сир вироблений за унікальною технологією в декількох районах Чернівецької, Закарпатської та Івано-Франківської областей із молока місцевих овець.
За словами Ольги Трофімцевої, екс-очільниці міністерства сільського господарства, захищені назви допомагають збільшити додану вартість.
«Такий продукт зазвичай продається за вищою ціною, оскільки має унікальні якості, плюс обмежений ареал походження», — пояснює вона.
Читайте: Українські бренди: які вигоди отримують аграрії від використання географічних зазначень
Наразі у черзі на отримання географічно захищеної назви є ще декілька українських продуктів:
- Мелітопольська черешня. Її називають найсолодшою. І все це завдяки поєднанню піщаного ґрунту, теплого клімату і спеціально виведених сортів містить 14−17% більше цукру. Торговці заексплуатували цей бренд так, що серед проданої за рік «мелітопольської» черешні справжня – лише ¼.
- Херсонський кавун. Його виробники також мають на меті захистити найсолодші в країні ягоди географічною назвою. У майбутньому «херсонськими» будуть називатися лише ті кавуни, які вирощені у межах Голопристанського, Олешківського та Скадовського районів, а також біля Нової Каховки.
- Вина з Одещини. Власники трьох виноробень хочуть захистити свій продукт, адже вважають унікальним вино з винограду, вирощеного в околицях озера Ялпуг. «Вдень виноград відмінно накопичує цукор, а вночі — кислотність, яка дає вину свіжість. До того ж ґрунт тут має близький до поверхні вапняний шар, який позитивно впливає на мінералізацію та кислотність кінцевого продукту» – розповідає Алла Плачкова, співвласниця тамтешньої виноробні Колоніст.
- Закарпатський мед. Місцеві бджолярі вже готуються підняти ціну на свій продукт на 25%. Адже їх бджоли збирають пилок з унікальних для країни рослин. Мед із чорниці вважають рідкісним, а із гірської малини та іван-чаю – унікальним.
Як повідомляв раніше Landlord, гуцульська бриндзя отримала зареєстроване географічне значення 11 листопада цього року.