Про перший кавуновий досвід фермера з Івано-Франківщини розповідає видання «Галичина». Богдан Лутчин, керівник фермерського господарства «Беррі Прикарпаття», спеціалізується на вирощуванні полуниці у теплицях з 2014 року. Вже має добрий досвід та ринок збуту свіжих ягід.
Однак цьогоріч фермер почав експериментувати з кавунами. Здавалося б великі смугасті ягоди – південна культура, і на продаж кавуни належної якості не виростиш у інших регіонах України. Проте досвід Богдана Лутчина говорить про інше.
Його експеримент почався так: коли на одній з ділянок у теплиці полуниця відродила (плантація дає врожаї максимум три роки), фермер не прибрав систему поливу, а засадив звільнену землю кавунами. Це було всього 10 соток. На диво, смугасті виросли не малими, як зазвичай у прикарпатських селах, а великими та солодкими – не гірші за знамениті херсонські. За смаковими якостями навіть кращі, вважає сам власник тепличного господарства.
Фермер поділився секретами свого успіху:
- Молоді паростки кавунів підживив селітрою, як порадили досвідчені колеги з Херсонщини. Це для того, щоб потім кущі належно росли і дали урожай з великими плодами. Адже крупні кавуни можуть вирости лише на добре розвинених кущах.
- Свої кавуни Богдан Лутчин постійно поливав, і каже, що пересвідчився: баштанні у їхньому регіоні ростуть дрібними саме через брак поливу.
- За два тижні до збору врожаю слід припинити полив, щоб урожай став солодшим.
- Брати для вирощування на Прикарпатті слід ранні сорти кавунів – вони краще дозрівають, і шкурка в плодів тонша.
Кавуни в Богдана Лутчина дозріли якраз тоді, коли херсонські вже відійшли. Він зі своїми баштанними заповнив спорожнілу нішу на ринку. У наступному році фермер хоче збільшити площі під теплицями і, крім полуниці, розгорнути плантацію кавунів на пів гектара.
Читайте: Ананаси, інжир, фейхоа, папайя – 40 тис. екзотів вирощує фермер на Київщині
До речі, теплиці в господарстві «Беррі Прикарпаття» не традиційні а іспанського типу. Вони не закриті плівкою наглухо, відкриті знизу (до метра заввишки) по всій довжині. Також відкриті вхід та вихід. У теплицях такого типу повітря циркулює, температура надмірно не підвищується.
Як повідомляв Landlord раніше, фермер на Запоріжжі вирощує фрукти-гіганти.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!