Уперше група “Агротрейд” посіяла арахіс, під який виділили поля на Харківщині, поінформували у пресслужбі компанії.
Арахіс — культура не наших широт, адже вона вибаглива до тепла і сонця. Але у Групі “Агротред” постійно працюють над розвитком нових напрямів. Нам вдалося знайти специфічне насіння, що відповідає саме нашим умовам. Раніше арахіс вирощували на півдні України, ми ретельно вивчили досвід вітчизняних та іноземних виробників і тепер розуміємо, які складнощі можуть на нас очікувати. Тому знаємо, як з ними працювати. Загалом технології вирощування культури зрозумілі — для неї є досить багато зареєстрованих закордонних препаратів.
Цьогоріч у нас пробний посів на насіння, під час якого на практиці з’ясуємо, чи реально втілити наші плани у життя. У разі успіху розраховуємо масштабувати вирощування арахісу в окремий бізнес-напрям, — розповів директор агропромислового департаменту Групи Олександр Овсяник.
Наразі у компанії вже працюють над модифікацією наявної техніки для догляду за посівами і збирання врожаю.
Використовуючи селекцію рослин та генну інженерію для розробки менш алергенних сортів різних видів сільськогосподарських рослин науковці з США планують розширити можливості харчування для людей з алергією. Про це повідомляє EurekAlert.
Щодо пшениці, то дослідники американського товариства рослинництва зосереджуються на групі білків глютену. Клейковина в хлібному борошні робить тісто еластичним та покращує текстуру хліба, втім, клейковина може викликати імунну реакцію у людей з целіакією. Також схожа ситуація з арахісом, який містить 16 різних білків, визнаних алергенами, – мовиться у повідомленні
Зазначено, що ці низькоалергенні сорти можна виводити з сортами культур, які мають бажані ознаки, такі як високий урожай або стійкість до шкідників. Мета селекціонерів – розробити низькоалергенну пшеницю, яку можна вирощувати комерційно.
Окрім традиційних селекційних процесів дослідники використовують генну інженерію для зменшення кількості алергенних білків у пшениці та арахісі.
Сачин Рустгі, член американського товариства рослинництва, вивчає як використовувати селекцію для виготовлення менш алергенних сортів цих продуктів. Алергічні реакції, спричинені пшеницею та арахісом, можна запобігти, звичайно, уникаючи цих продуктів.
Уникати пшениці та арахісу означає втратити варіанти здорової їжі. Ці два продукти харчування є основою дієтичного харчування. Дослідники розводять сорти пшениці з меншим вмістом клейковини. Проблема, частково, полягає у складній природі генетики глютену. Інформація, необхідна для виробництва клейковини, вбудована в ДНК в клітинах пшениці.
Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що виявлено можливість захисту посівів за допомогою ГМО-рижію.
Читайте також: Серед головних викликів посівної 2024 року: нестача кадрів та саперів
Варто відзначити, що у 2024 році будуть збільшені, у порівнянні з минулим роком, посівні площі зернових, технічних, овочевих, баштанних та кормових культур.
Серед ярих зернових – ранні ярі: ячмінь, горох, пшениця та овес займуть 91,5 тис. га. Їх сівба фактично розпочалася. Користуючись теплою лютневою погодою, аграрії посіяли 7,5 тис. га ярого ячменю та 4,2 тис. га гороху.
У групі пізніх зернових до посіву підлягає 150 тис. га кукурудзи, 8 тис. га проса, 8 тис. га зернобобових (нут і сочевиця), 5 тис. га сорго та 2,5 тис. га рису. Серед технічних культур найбільші посівні площі – 420 тис. га відведено під соняшник, 25,0 тис. га займе льон олійний, 6,5 тис. га соя.
У Дніпропетровській області зараз проводиться посів ярого ячменю і гороху, як повідомив директор Інституту зернових культур Національної академії аграрних наук України Владислав Черчель у коментарі для «Відкритого». За його словами, звичайно, в області засівали 100-150 тисяч гектарів ячменю, але цього року прогнозується менше, вже є недосів на 30%.
Цього року чернігівські аграрії отримали вигоду від сприятливих погодних умов, що дозволили їм розпочати посіви раніше, ніж зазвичай. Замість традиційного терміну в кінці березня або на початку квітня, вони вже активно зайнялися цим.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!