Генна інженерія минулого: як стародавні фермери схрестили цитруси у Південно-Східній Азії

Більшість людей вважає лимон звичайним даром природи, проте, як стверджує американський еволюційний біолог Скотт Треверс у колонці для Forbes, насправді це не так. Лимон є біологічним винаходом, який ніколи не існував у дикій природі. Цей яскраво-жовтий фрукт був виведений людьми тисячі років тому шляхом гібридизації двох давніших плодів та століть ретельного культивування, що робить його унікальним прикладом того, як людська діяльність сформувала сучасний раціон. Про це пише Landlord.
Дослідження Forbes доводить, що фрукт був створений людьми в Азії як «багатоцільовий біохімічний інструмент».
Згідно з дослідженням, опублікованим у Bulletin of the Torrey Botanical Club, лимон є «дитиною» двох давніших плодів: гіркого апельсина (Citrus aurantium) та цитрона (Citrus medica). Жоден з цих «батьків» не схожий на інтенсивно кислий фрукт, який ми знаємо сьогодні.
Ранні фермери у Південно-Східній Азії, ймовірно, у I тисячолітті до нашої ери, свідомо відбирали і схрещували цитрусові, щоб отримати конкретні, неіснуючі в природі, ознаки: вища кислотність,товстіша шкірка, міцніша оболонка, здатна витримувати дальні перевезення.
Вважається, що лимон був створений десь у Північній Індії або Північній М’янмі. Причина його появи була простою: люди хотіли отримати плід, який міг би консервувати їжу, маскувати ознаки псування, дезінфікувати поверхні та додавати інтенсивну кислинку в кулінарію.
Після створення лимони швидко поширилися торговими шляхами як багатоцільовий біохімічний інструмент, що використовувався як ліки, приправа та консервант.
Генетичний аналіз, опублікований у Annals of Botany, підтвердив, що лимони є високо гетерозиготними і є продуктом численних міжвидових гібридизацій.
Варто зазначити, що лимон не єдиний такий плід. Як показало дослідження в PLOS One, усі цитрусові надзвичайно легко гібридизуються, чим скористалися люди:
- Апельсини (солодкі та гіркі) – гібриди помело та мандарина.
- Лайми – гібриди цитрона з іншою стародавньою лінією.
- Грейпфрути – результат випадкового схрещування солодкого апельсина та помело.
Таким чином, більша частина цитрусового відділу в супермаркеті – це результат цілеспрямованого втручання людини. Це відкриття змушує переосмислити, що ми вважаємо «натуральними» чи «органічними» продуктами.





