За останні 5 років Україна значно збільшила експорт продуктів переробки зерна на ринок ЄС. Обсяги поставок потроїлися – з 9 400 тонн у 2012 році до 31 400 тонн у 2016 році. Значним попитом користується солод, крохмаль, крупи, борошно.
За даними Офісу віце-прем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, торік найбільше зріс експорт необсмаженого солоду, пшеничного борошна, крохмалю, обробленого вівса. Основні споживачі вітчизняного борошна і крупи – Німеччина, Польща, Бельгія, Чехія, Нідерланди.
«Більшість квот використовуються українськими експортерами на 100%, а по деяким із них фактичний експорт навіть більший, – зазначають експерти Офісу. – Зокрема, у 2016 році квота на крупи та оброблене зерно становила 6 300 тонн. Фактичний обсяг поставок склав 17 200 тонн».
Поряд з цим квота на крохмаль вибрана лише на 18%.
Загалом за півроку українські виробники використали квоти на безмитний експорт по 9 групам товарів, серед яких мед, цукор, крупи і борошно, оброблені томати, соки, курятина, пшениця, ячмінь і кукурудза. Місяць тому Рада ЕС погодила збільшення квот на окремі види продукції.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!