Наразі в Україні спостерігається підвищення цін на сало, яке є частиною загальнонаціонального інфляційного тренду.
Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу на оптовому ринку сільгосппродукції «Шувар», у своєму коментарі для Delo.ua зазначила, що з початку весни 2024 року ціни на сало зросли приблизно на 12 гривень у порівнянні з кінцем лютого. До факторів, що сприяють цьому зростанню, належать збільшення виробничих витрат, що веде до підняття роздрібних цін.
Зазвичай перед Великоднем збільшується попит на харчові продукти, включно з салом, що може сприяти подальшому зростанню цін.
«До Великодня сало подорожчає орієнтовно на 5-6%, тоді як в сегменті свіжого м’яса і копченостей ріст складе 7-12%, — додає Тетяна Попович. — Такі ціни протримаються до кінця травня, а на початку літа повернуться до показників квітня».
Представники компанії «Димні традиції» прогнозують наступний ріст цін на сало восени, коли холоди спонукатимуть українців до споживання більш жирної та калорійної їжі, що збільшить сезонний попит. Однак передбачити ціни на осінь важко через невизначеність з блокуванням торгівлі на польському кордоні, стабільністю курсу гривні та вартістю комбікормів для свиней.
Нагадаємо, до наближення Великодня в Україні залишилося понад місяць, але вже розпочалися святкові підготовки. Деякі продукти для великоднього столу можна придбати напередодні, щоб уникнути переплати під час передсвяткового ажіотажу.
Паска — традиційна святкова страва Великодня. Повітряний золотистий великодній хліб є обов’язковим атрибутом урочистості. Кожна господиня випікає його за своєю унікальною “формулою”, а ми ж поділимося з вами двома рецептами: класичної та сирної паски.
Кошик для святкування Великодня українських родин, який включає традиційні продукти, такі як паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль, обійшовся у 2024 році близько 1422,05 грн для родини з 4 осіб. Це на 17,6% дорожче, ніж минулого року, коли вартість такого ж набору складала 1208,78 грн, згідно з розрахунками Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».
Маргарита Юзяк
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!