Новини    08 січня 2024 18:23

До екологічних підходів у своїй діяльності найбільше вдаються плодоовочівники – дослідження

Щонайменше частина респондентів інтуїтивно вже застосовує якісь із цих практик, однак наразі їм просто бракує ціліснішого розуміння щодо екологічного менеджменту в сільському господарстві

Більшість представників малого та середнього сільгосппідприємництва України вважають, що агровиробництво негативно впливає на стан довкілля, свідчать результати дослідження, проведеного влітку 2023 року Центром екологічних ініціатив “Екодія” з агенцією Sapienza, повідомляє Українська плодоовочева асоціація.

Серед основних причин названо: застосування хімії, розорювання степів, осушення боліт, неналежне поводження з відходами, а також інтенсивний обробіток, внаслідок якого відбувається деградація ґрунтів.

Зазначається, що чимало фермерів, опитаних методом глибинних інтерв’ю, зазначили, що не зовсім розуміють, що таке екопрактики в агробізнесі. Більшість із них пов’язують екопрактики суто з органічним виробництвом, водночас зазначають, що не бачать економічного обґрунтування цього підходу для своєї діяльності.

Однак деякі з учасників опитування вже в процесі спілкування виявили, що все-таки вони впроваджують деякі практики в своїх господарствах, які дозволяють зменшити або попереджають негативний вплив на довкілля. Можливо, вони не завжди так очевидно асоціюють це з якимись конкретними прикладами методів, — розповіла фахівчиня з екологізації сільського господарства Центру екологічних ініціатив “Екодія” Анна Даниляк.

Щонайменше частина респондентів інтуїтивно вже застосовує якісь із цих практик, однак наразі їм просто бракує ціліснішого розуміння щодо екологічного менеджменту в сільському господарстві.

Більшість учасників онлайн-анкетування зазначили, що екопрактики необхідно впроваджувати та дали доволі високу оцінку пріоритетності їх впровадження. Середній бал становив 7,7 із 10 можливих.

До екологічних підходів у своїй діяльності найбільше вдаються плодоовочівники - дослідження

Більшість респондентів, що надали високу оцінку в цьому питанні, зазначали, що вже використовують екологічні підходи у господарюванні. Найпріоритетнішими (10 балів) екопрактики назвали респонденти, що вирощують овочі, фрукти, ягоди, — зазначають в асоціації.

Нагадаємо, українські фермери готові брати участь у тендерах Міноборони та напряму постачати свою продукцію до військових частин. Але потрібне чітке розуміння щодо механізму логістики.

В Україні необхідно збудувати близько 150 овочесховищ – нардеп Соломчук

За рік глобальне органічне овочівництво зросте на майже 5%. Тенденції, які очікуються у найближчі 5 років, охоплюють подальше впровадження інновацій і технологій, розширення електронної комерції та прямих каналів продажів споживачам.

Новини за темою:  Рекордний прибуток у 43 рази: який агробізнес став лідером зростання в Україні

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...