Ціни на овочі та фрукти в Україні продовжують стрімко зростати

В Україні спостерігається суттєве підвищення цін на овочі та фрукти. Аналітики прогнозують, що у листопаді вартість плодоовочевої продукції зросте ще на 10-15%.
Про це розповіла науковиця Інституту аграрної економіки Інна Сало в коментарі ЗМІ.
Експерти пояснюють це поєднанням кількох факторів, включно зі спекотною погодою, високою інфляцією та збільшенням витрат на транспортування й зберігання продуктів.
Серед основних причин подорожчання називають такі:
- Спека і посуха. Цього року врожай багатьох культур постраждав через високу температуру, що призвело до скорочення обсягів продукції.
- Збільшення витрат на логістику та зберігання. Через підвищення тарифів на електроенергію для промисловості та зростання цін на пальне суттєво зросли витрати на зберігання і транспортування овочів і фруктів.
- Інфляція. Продовольча інфляція підвищує загальні ціни на ринку, що позначається і на вартості овочів та фруктів.
За даними Міністерства фінансів України, до кінця жовтня ціни на овочі «борщового набору» відчутно зросли:
- Картопля – до 30,57 грн/кг (+15%);
- Морква – 23,96 грн/кг (+27%);
- Капуста білокачанна – 31,95 грн/кг (+10%);
- Цибуля ріпчаста – до 17,94 грн/кг (+15%).
Єдиний продукт із борщового набору, який подешевшав, — це буряк, ціна якого знизилася до 16,95 грн/кг (-3%). Прогнозується, що у листопаді ціни продовжать рости. Наприклад, вартість капусти може зрости до 35 грн/кг, цибулі – до 20 грн/кг, а картоплі – до 34 грн/кг.
Щодо фруктів ситуація також неоднозначна. Зокрема, ціни на яблука досягли 31,72 грн/кг, що на 17% більше порівняно з вереснем. Імпортні фрукти, зокрема апельсини (100 грн/кг), лимони (75 грн/кг), мандарини (80 грн/кг) і банани (60 грн/кг), залишаються дорогими й можуть ще подорожчати.
Економісти прогнозують подальше зростання цін на популярні овочі та фрукти через умови зберігання, попит і коливання вартості імпорту.
Нагадаємо, в Україні спостерігається різке зростання цін на гречку, яке зумовлено зменшенням площ під посів та складними погодними умовами, що негативно вплинули на обсяги та якість цієї крупи.