Новини    04 червня 2020 18:30

Чотирьох переробників м’яса США підозрюють у ціновій змові

Розпочате розслідування ціноутворення на ринку фасованої телятини. Під приціл потрапили чотири найбільших компанії

Переробників м’яса США підозрюють у ціновій змові: міністерство сільського господарства США та прокуратура країни розпочали розслідування питання ціноутворення на ринку фасованого м’яса. Про це повідомляє видання Politico.
Проблема полягає у очевидній диспропорції цін за худобу, яку вирощують та продають фермери, та вартості м’ясних продуктів у роздрібному продажу. У першому випадку ціни стрімко знизилися через пандемію коронавірусу та зниження попиту, що вдарило по доходах фермерів. У другому ж – роздрібна ціна телятину відчутно зросла.

Наразі міністерство юстиції США розглядає діяльність чотирьох найбільших переробників м’яса – Tyson Foods, JBS, National Beef і Cargill, які контролюють 85% ринку США. Міністр сільського господарства США Сонні Пердью також підтвердив факт розслідування ситуації з цінами на м’ясо ВРХ.
Зі свого боку переробники м’яса пояснюють низькі закупівельні ціни на продукцію тим, що внаслідок різкого падіння попиту фермери готові продати вирощену продукцію за будь-яку ціну, аби не знищувати поголів’я. Натомість висока роздрібна ціна на м’ясо за їх версією – це результат зниження продуктивності м’ясокомбінатів через вплив епідемії коронавірусу. Мовляв, робочі хворіють і робота ведеться повільніше.

Читайте: Чи бути СВИНОапокаліпсису–2 

Цікаво, що рівно 100 років тому на ринку США вже складалася схожа ситуація, в результаті якої було порушено ліквідовано монополію найбільших гравців ринку м’яса. Було вжито ефективних заходів завдяки яким впродовж декількох десятків років на ринку існувала реальна конкуренція. Так, наприклад, станом на 1980 рік чотири найбільші гравці контролювали разом лише 36% ринку. Однак внаслідок низки взаємних поглинань, вже у 1988 році велика четвірка охопила 70% ринку. З часом ситуація дійшла до нинішніх 85%.

Відповідно, американські експерти припускають, що ринок м’яса очікує неминуче оздоровлення після проведеного розслідування.

Адже відсутність реальної конкуренції призводить до того, що у багатьох регіонах фермер може продати вирощену худобу лише одному, щонайбільше двом переробникам м’яса. Це дає змогу монополістам диктувати сільгоспвиробникові свою закупівельну ціну. Фермерам немає куди подітися, оскільки вирощену худобу необхідно продати впродовж двох тижнів після досягнення нею запланованої ваги. Інакше затримка завдасть істотних збитків.

Ще одна проблема – скорочення відсотка прямих продажів партій худоби із перемовинами, визначенням актуальної на даний момент ціни та сплати за товар готівкою. Натомість, великі гравці нав’язують фермерським господарствам довгострокові контракти із фіксованою низькою ціною. Ті ж, не маючи альтернативи збуту, змушені приймати ці правила гри.

Нагадаємо, раніше Lanlord повідомляв про те, що в Україні буде переглянуто модель агарарного страхування.

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...