Новини / Технології     29 березня 2021 13:01

Чому органічне землеробство не стане порятунком для екології

Повний перехід на органічне виробництво збільшить викиди парникових газів на 70% і унеможливить використання No-till

Американські фермери критикують органічне землеробство – переважна більшість аграріїв у США не бачить у цьому напрямку агрономічних та економічних перспектив. Хоча США і входять в топ країн-лідерів по споживанню органічних продуктів, тільки 30% усього цього обсягу вирощуються в країні. При цьому ринок органічної продукції зростає і ця тенденція посилиться у наступні два роки.

Американський аграрний портал FarmРrogress провів серед фермерів опитування на тему органічного виробництва. Згідно із опитуванням фермерів, тільки 2% респондентів вирощують органічні культури, 1% – переходять на органічне виробництво, а 2% повідомили, що пробували експериментувати з органікою, а потім відмовилися від цієї ідеї. 96% фермерів ніколи не вирощували органічні культури, і не планують цього робити.

Найбільшою проблемою є боротьба з бур’янами: має місце острах громадського осуду і ніхто не хоче бути «тим хлопцем» з зарослими бур’янами полями, навіть якщо ці поля в кінцевому підсумку принесуть більше прибутку, ніж посіви, оброблені агрохімікатами. Окрім цього, вагому роль відіграє традиція – частина фермерів заявили, що основною причиною відмови був їх вік.

Ми бачимо все більше зусиль, спрямованих на те, щоб фермери переходили на екологічно безпечні методи землеробства, такі як нульовий обробіток ґрунту. Водночас скептики справедливо відзначають, що органічні фермери не працюють з No-till. І гліфосат популярний саме тому, що він контролює бур’яни при нульовому обробітку ґрунту.

Своєю чергою органічне виробництво вимагає традиційного обробітку ґрунту, що спричиняє втрати вологи. Автори дослідження зазначають, що поєднати органіку та No-till доволі проблематично.

«Якщо ви зможете розробити метод нульового обробітку ґрунту без гербіцидів, то переверне світову агропрактику», – стверджує Шон Кларк, професор сільського господарства і природних ресурсів Berea College в Кентуккі.

ЧитайтеСтворено доступну та ефективну систему розумного зрошення посівів

Нові машинні технології з вбудованим штучним інтелектом для точного обприскування, здатні розрізняти бур’яни і посіви, є потенційним рішенням. Але до сих пір ніхто не отримав постійно високих результатів, і будь-яка хімічна речовина, яка навіть застосовується у вигляді точкового спрею, суперечила б правилам органіки.

Також дослідження, проведене у Великій Британії, показало, що дієта, яка складається тільки з органічних продуктів, зажадає в п’ять разів більше площі землі, що призведе до збільшення викидів парникових газів на 70%. Тому перспективи органічного виробництва наразі можна назвати досить суперечливими і навряд чи можна стверджувати, що воно стане порятунком для навколишнього середовища.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що у США розробили безкоштовний калькулятор добрив для фермерів.

Читайте також