Новини / Рослинництво     01 березня 2019 08:53

Через скорочення посівних площ буряків Україна втратить ринки збуту цукру – експерти

Через скорочення посівних площ, відведених під цукрові буряки, цього року та в найближчі сезони Україна ризикує втратити ринки збуту цукру. Річ у тім, що торік посівні площі зменшилися на 13%, а цього року заплановане ще більше скорочення – на 25% – до 220-230 тис. га. Наразі зменшення площ не є критичним, однак у разі збереження такої тенденції Україна може з експортеру цукру стати імпортером.

Про це йдеться у відповіді Євгенії Гуріної, аналітика компанії «Pro-Consulting», на запит Landlord.

До цього призвів світовий профіцит у виробництві цукру. Ціни на продукцію впали на понад 20%. Натомість зросли витрати на виробництво. Через це фермери в низці країн світу при гарних врожаях зазнали збитків.

Також серед причин падіння цін на цукор стало зосередження бразильських та індійських фермерів (а це одні з найбільших постачальників цукру в світі) на внутрішніх ринках. Аграрії почали продавати цукор або цукрову тростину виробникам етанолу.

Читайте: Криза перевиробництва: чому українські аграрії масово скорочують плантації цукрових буряків

Крім того, на вартість цукру впливає загальносвітовий тренд до скорочення його вживання в харчуванні. Так, міжнародні виробники продуктів харчування і напоїв поступово зменшують вміст цукру через його негативний вплив на стан здоров’я громадян. Через нові тренди в культурі споживання цукру та зменшення рентабельності від виробництва солодкого продукту відмовляються і європейські фермери. Водночас, ЄС збільшує закупки українського цукру.

Так, у січні цього року Україна вичерпала квоту на безмитний експорт цукру до Євросоюзу.

«Це може свідчити про те, що цей напрям залишається пріоритетним для українських виробників, особливо з огляду на логістичну близькість і загальносвітової дефіцит, який очікується в наступному маркетинговому році. З іншого ж боку квоти зазвичай вичерпують постачальники, які буквально стоять в черзі на кордоні наприкінці грудня, тому що пільгові обсяги значно обмежені, тому з іншого боку не варто розглядати цей фактор як потенціал галузі», – пояснює Євгенія Гуріна.

Як раніше повідомляв Landlord, у найближчому маркетинговому сезоні 2019/20 року експорт цукру з країн ЄС прогнозується на рівні 2 млн тонн. Тоді як у сезоні 2017/18 обсяги продажів цукру за кордони Євросоюзу були на рівні 3,55 млн т. Серед причин – нерентабельність вирощування цукрового буряка, зменшення цін на цукор на світовому ринку та заборона пестицидів, які забезпечували високий врожай.

Читайте також