Новини    03 липня 2022 21:39

Борщові набори замість джемів: як війна змінює виробництво

До 24 лютого підприємство налагоджувало лінію з виробництва джемів та повидла на основі сировини від місцевих фермерів.

Вже понад місяць переробне підприємство “ФрутБанк” готує сухі борщові набори для ЗСУ. Не маючи попереднього досвіду, вони зуміли налагодити виробництво та вже направили захисникам на схід 300 пакетів сухих наборів, а це — 1500 порцій борщу. Про це розповів керівник КП “ФрутБанк” Павло Дигдало, передає AgroPortal.

До 24 лютого підприємство налагоджувало лінію з виробництва джемів та повидла на основі сировини від місцевих фермерів. Відкриття планували зробити влітку, в сезон збору ягід та фруктів, та всі плани зруйнувала повномасштабна війна.

Ідея виникла через тісну взаємодію працівників дорадчого центру з фермерами.

Під час поїздки до персикового саду в період, коли дозріли плоди, доводилось бачити, скільки персиків пропадає під деревами. Їх фермер не збирав, оскільки плоди із вм’ятиною вже б ніхто не купив. Однак вони були цілком придатними для того, аби виготовити з них, наприклад, джем чи варення. І це не єдиний приклад. Така ж ситуація з ягодами, зокрема, суницею садовою: коли ягода візуально має дефект, втрачається товарний вигляд, однак вона цілком придатна для виготовлення варення. Таким чином, виникла ідея створення переробного підприємства, яка надалі лягла в проєкт Міністерства розвитку громад і територій “Розвиток регіональної політики України”.

Цього року КП “ФрутБанк” має внести зміни до проєктно-кошторисної документації, додати роботи і матеріали, які попередньо не були передбачені. Також цього року змінились ціни на деякі матеріали, тому після внесення змін до кошторисної документації та проведення її експертизи матимуть актуалізований бюджет.

На даний час на виробництві працює 5-7 волонтерів, зокрема й керівник і бухгалтер КП “Фрут Банк” Мостиської міської ради Львівської області.

За словами Павла Дигдала, якщо вони виготовлятимуть 200 пакетів (1000 порцій) щодня, тоді собівартість одного пакету виходитиме 150 грн. Однак на сьогодні вони переробляють ті овочі, які мають у наявності, а це картопля, цибуля, часник. Все інше мусять купувати чи просити допомоги у міської ради.

“Поки складно сказати, скільки ми можемо виготовляти за день, оскільки для цього портібні всі інгредієнти. Наприклад, нам привезли 4 т картоплі, яку ми мусимо швидко висушити, оскільки вона починає псуватись, а за день можемо почистити, відварити і висушити не більше 100 кг картоплі, але робимо таким чином, щоб, крім картоплі, ще встигнути висушити 50 кг цибулі. Якщо ж не маємо інших овочів, за 1 день сушимо 50 кг цибулі та 100 кг картоплі. Однак, якщо б мали усі необхідні продукти і трішки більше людей, могли б говорити про виробництво 1000 порцій на день. Щоб виробити ці 1000 порцій борщу, нам необхідно переробити: 134 картоплі, 63 кг білокачанної капусти, 106 кг червоного буряку, 33 кг моркви, 24 кг ріпчастої цибулі, необхідно додати 200 пакетів по 70 г томатної пасти, 1,5 кг цукру, 1,5 кг солі, 0,25л яблучного оцту, 0,2 кг чорного перцю, 0,2 кг лаврового листа, 0,32 кг часнику та 75 кг м’яса (свинина або телятина)”, — зазначив Дигдало.

Фермери Львівщини продовжують чекати на завершення реалізації даного проєкту, хоча й розуміють, що в країні війна, а отже — відсутнє фінансування. Також усі розуміють, що це розвитковий проєкт, який забезпечить як мінімум 20 нових робочих місць, а також працюватиме на забезпечення продовольчої безпеки регіону.

Нагадаємо, у Дніпропетровській області, селі Маломиколаївка почали заготовляти суху суміш для миттєвого приготування борщу для потреб Збройних Сил України.

Компанія “Молокія” за період повномасштабного вторгнення росії до України безплатно роздала 100 тонн молока.

Раніше Landlord повідомляв, що в Хмельницькому випікають безкоштовно хліб для вимушених переселенців.

Також нині спостерігається великий попит на заморожені овочі — помиті, нарізані шматочками та готові до швидкого вживання.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...