Новини    16 квітня 2024 14:46

Безглютенова дієта досягла піку своєї популярності, але підходить на всім


Безглютенова дієта переживає своє розквіт. Нині майже на всіх товарах вказується “без глютену”, навіть якщо сам глютен у них ніколи і не був.

За даними Huffpost, дослідження целіакії були проведені ще в 1950-х, проте вона вважалася рідкісним генетичним захворюванням. Однак на початку поточного століття зросла увага до серйозності харчової алергії, що спричинило більшу обізнаність серед людей.

У 2010 році усьому світу на продукти без глютену витратили близько 2,5 мільярдів доларів. Невдовзі книжки, як “Зерновий мозок” і “Пшеничний живіт”, стали лідерами продажів. Це зумовило хвилю обговорень та призвело до того, що багато людей вирішили припинити споживання глютену.

Целіакія – це наслідкове автоімунне захворювання, що виникає при вживанні глютену, і при цьому пошкоджується слизова оболонка тонкого кишківника.

“Приблизно 3 мільйони американців хворіють на целіакію. Це серйозне генетичне аутоімунне захворювання, при якому організм атакує слизову оболонку тонкої кишки під час прийому глютену. Хоча атака відбувається на слизову оболонку тонкої кишки, її вплив може поширюватися на все тіло”, – розповіла Карла Картер, директор із роботи з громадськістю та програмування Національної асоціації целіакії.

Людям, які мають цю хворобу, необхідно уникати глютену, щоб уникнути автоімунної реакції.

“Це спадкова хвороба, що означає, що вона передається в сім’ях. Якщо у вас є родич першого ступеня з целіакією, як-от батьки, дитина або брат або сестра, у вас є ризик захворіти на целіакію у 1 із 10”, – сказала Ванесса Вайсброд, головний спеціаліст із питань освіти та залучення громадськості Фонду боротьби з целіакією.

Чи є сенс споживати продукти без глютену для підтримання здоров’я
Келлі посилається на дослідження Gluten Intolerance Group 2021 року, згідно з яким майже чверть американців уникає глютену.

“Переважна більшість із нас генетично схильні до правильного [перетравлення глютену] настільки, що … клінічно ми не матимемо жодних проблем із вживанням глютену. Підсумок: це неправда, що всім потрібно відмовитися від глютену, щоб залишатися здоровими”, — сказав доктор Алессіо Фазано, директор Центру лікування целіакії.

Експерти також не рекомендують переходити на безглютенову дієту з метою схуднення. Вони зауважують, що немає потреби переплачувати за менш поживні продукти лише через їхню безглютенову мітку.

“З погляду поживних властивостей для всіх буде здорово їсти безглютенові продукти, такі як свіжі фрукти, овочі, нежирні білки, молочні продукти та безглютенові цільні зерна, такі як кіноа та коричневий рис… Безглютенові упаковані продукти, як правило, мають нижчу поживну якість, ніж їхні аналоги, що містять глютен. Тож якщо вам не потрібно вживати глютен, ці продукти не є здоровішими та, можливо, мають меншу поживну цінність”, — сказав Вайсброд.

Безглютенові продукти можуть містити більше калорій, цукру та жиру на одну порцію. Крім того, така їжа не робить вас здоровішими. Багато обробленої безглютенової їжі містить зв’язуючі агенти, крохмаль та інші добавки, які можуть спричинити проблеми з травленням. При цьому вона в середньому коштує на 183% дорожче за аналогічні продукти з глютеном.

Новини за темою:  Астарта побудує в Україні перший завод із виробництва соєвого протеїнового концентрату: залучено $40 мільйонів міжнародних інвестицій

Нагадаємо, оливки сприяють здоров’ю серця, забезпечують необхідні поживні речовини для підтримки роботи мозку і допомагають контролювати вагу.

Вчені довели, що взаємодія між мозком і кишківником впливає на поведінку людини, руйнуючи при цьому загальноприйнятий стереотип про всі віруси як шкідливі для людини

Використання кориці як добавки може сприяти підтримці здоров’я травної системи та бути корисним для людей із діабетом.

Якщо ви прагнете до здорових перекусів або бажаєте додати до свого раціону якусь корисну та смачну їжу — зверніть увагу на фісташки. Завдяки своєму насиченому смаку та корисним властивостям вони вважаються одним із найкорисніших суперпродуктів.

Які продукти додати до раціону, щоб краще боротися з тривогою. Дослідження все частіше вказують на те, що те, що ми їмо, може впливати на наше емоційне становище. Новий науковий напрямок, відомий як харчова психіатрія, досліджує, як харчування може впливати на наше психічне здоров’я.

Макаронні страви мають безліч переваг: вони швидко готуються, легко зберігаються в коморі, і є простим варіантом, коли немає ідей на вечерю. Але через високий вміст вуглеводів, деякі вважають, що вони можуть негативно впливати на вагу та здоров’я, тому їх часто уникають у раціоні.

Згідно з дослідженням, приблизно 10% населення світу, що складає майже 800 мільйонів осіб, страждають від хронічної хвороби нирок, як повідомляє The IndianExpress. Урологи Пракаш Чандра Шетті та Нітін Шрівастава вказали на п’ять суперпродуктів, які покращують здоров’я нирок. Нирки забезпечують фільтрацію відходів з крові, регулюють електролітний баланс і виробляють гормони, що є ключовими для загального стану здоров’я.

Хвороби серця є головною причиною смертності у більшості людей, зауважують експерти. Вони кажуть, що не обов’язково треба займатися спортом по три години на день і харчуватися виключно рибою та овочами, щоб підтримувати здоров’я серця. Навпаки, декілька простих звичок можуть мати значний вплив на це, пише Huffpost.

Новини за темою:  «Кернел» першим в Україні випустив товарну аграрну ноту: новий інструмент для фінансування агросектору

Макаронні страви мають безліч переваг: вони швидко готуються, легко зберігаються в коморі, і є простим варіантом, коли немає ідей на вечерю. Але через високий вміст вуглеводів, деякі вважають, що вони можуть негативно впливати на вагу та здоров’я, тому їх часто уникають у раціоні.

Маргарита Юзяк

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...