Аналітика

Україна очікує врожай пшениці на рівні 22–22,5 млн тонн — найвищі площі з початку війни

Попри нижчу врожайність, цьогорічні площі під пшеницею перевищили 5 млн га, що дозволяє сподіватися на стабільний обсяг виробництва.

У 2025 році Україна може зібрати 22–22,5 млн тонн пшениці, що відповідає рівню минулого року. Попри певне відставання врожайності, за даними Держстату, посівні площі під цією культурою у 2025 році перевищили 5 мільйонів гектарів, що є найвищим показником із 2022 року, коли почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Про це у своїй колонці для видання The Ukrainian Farmer розповіла аналітик зернового ринку компанії «УкрАгроКонсалт» Єлизавета Малишко.

Завдяки значним посівним площам, навіть попри нижчу врожайність у період збирання, експерти прогнозують урожай на рівні 22–22,5 млн тонн, що відповідає рівню минулого року. За словами Малишко, зменшення показників урожайності не є критичним, а географія збирання дозволяє розраховувати на баланс.

Жнива стартували з південних регіонів, де погодні умови сприяли формуванню високого вмісту білку в зерні. Це, зі свого боку, зменшило ціновий розрив між продовольчою та фуражною пшеницею.

«Але найближчим часом ситуація може змінитись. По-перше, з просуванням жнивної кампанії до північних і західних регіонів, де очікується вища врожайність, але нижчий показник протеїну. По-друге, із наближенням збору кукурудзи, яка компенсує нестачу фуражного зерна й зменшить навантаження на пшеницю», — зазначила експертка.

Такі прогнози дозволяють аграрному сектору зберігати стабільність попри складні умови воєнного часу, проблеми з логістикою та загрози з боку російських атак на портову інфраструктуру.

Урожай 2025 року також матиме стратегічне значення для експорту, адже саме пшениця є однією з ключових культур, що забезпечує валютні надходження до бюджету.

Нагадаємо, на Миколаївщині сталася масштабна пожежа, яка повністю знищила 70 гектарів дозрілої пшениці.

Марченко Наталія

У журналістиці з 2014 року. Старший редактор стрічки новин landlord

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку