Про це розповів перший заступник Міністра агрополітики Тарас Висоцький під час виступу на дискусії «Посуха та війна, яким буде врожай цьогоріч, і як це вплине на економіку».
За його словами, українські агропідприємці вже адаптувалися до викликів з початку повномасштабного вторгнення росії, виробництво агропродукціїї по всім категоріям культур стабілізувалося.
«По більшості овочевих культур, ягід та фруктів Україна має власне забезпечення. Високих цін, як у 2022 році, коли Україна тимчасово втратила частину Запорізької та Херсонської областей, не буде. Але й надто низьких цін не варто очікувати. Попит на продукцію знизився, і ринок адаптувався до нових умов. Будуть міжсезонні коливання, традиційно навесні ціни зростуть через зберігання овочів і фруктів у сховищах. Головний фактор, що впливатиме на ціни, в тому числі, і на молокопродукти, – доступність електроенергії», – зазначив Тарас Висоцький.
Перший заступник Міністра повідомив, що кліматичні зміни цьогоріч частково вплинули на врожай зернових та олійних, який буде меншим близько на 12%. Спека вплинула на кормові культури, внаслідок чого зменшилося виробництво молока і відповідно зросли ціни на молочні продукти.
Натомість суттєвих коливань у виробництві м’яса птиці, свинини, ВРХ, яєць немає.
Також очікується гарний врожай цукрових буряків. Виробництво цукру складе 1,6 млн тонн при внутрішньому споживанні – 900 тис. тонн, Тобто цукру достатньо і для внутрішнього ринку, і для експорту.
Врожай гречки буде меншим, але з урахуванням торішніх запасів крупи буде більшим, ніж достатньо.
Раніше ми писали, що через спекотну погоду та дефіцит вологи в ґрунті аграрії змушені тимчасово зупинити збирання картоплі.
Через спеку та посуху, яка негативно вплинула на врожай соняшнику, сої та кукурудзи в липні та серпні, українські аграрії можуть збільшити площі під озимою пшеницею.
У серпні агрометеорологічні умови для завершення вегетації пізніх сільськогосподарських культур та формування продуктивних вологозапасів ґрунту під посів озимини урожаю 2025 року були малосприятливими.