НовиниТваринництво

АЧС не вирок? Як може Україна перемогти біду свинарства та повернути довіру світу

На тлі продовження поширення африканської чуми свиней (АЧС), світова спільнота отримала надійний інструмент контролю над вірусом. На Форумі «Зерно. Свині. М’ясо – 2025» було презентовано стратегію створення українського «зеленого біощита», засновану на досвіді В’єтнаму та підтримці Європи. Про це пише Landlord.

Центральним моментом форуму став виступ Нгуєна Ван Діпа, директора компанії AVAC VIET NAM, яка першою у світі розробила ефективну вакцину проти АЧС – AVAC ASF Live. Його слова дали українській галузі сигнал про надію: АЧС – це не вирок.

«Після одноразового щеплення не менше 80% свиней формують антитіла вже через 7 днів, а через 14 днів імунітет мають усі 100%», – наголосив Ван Діп.

За його словами, у регіонах масової вакцинації кількість спалахів АЧС скоротилася на 90%, а рівень летальності впав майже до нуля. Імунітет триває щонайменше п’ять місяців, а передача вірусу від вакцинованих тварин до невакцинованих відсутня. Успіх В’єтнаму базується на синергії: вакцинопрофілактика + жорстка біобезпека + системне навчання фермерів.

Директор Асоціації «М’ясної галузі» Микола Бабенко сформулював нову політику галузі, яка передбачає впровадження національної програми викорінення АЧС та створення українського «зеленого біощита».

«Ми повинні довести, що наша продукція безпечна і контрольована. Країни, які впровадили вакцинопрофілактику АЧС, повернулися на міжнародний ринок і торгують між собою свининою. Україна може зробити так само», – підсумував Бабенко.

Ця ініціатива отримала потужну міжнародну підтримку. Джейсон Олдіс, Президент Європейської ветеринарної спілки та директор Асоціації “М’ясної галузі” Великої Британії, чітко заявив про солідарність:

«Ви – виробники й переробники, які тримають лінію оборони… Європейська спільнота ветеринарів, науковців і підприємців стоїть поруч із вами… Україна вже розглядається як невід’ємна частина європейської системи біозахисту».

Серцевиною майбутньої системи є альянс біобезпеки, який об’єднує належну вакцинопрофілактику (у режимі «М’якого стемпінг-ауту»), системний моніторинг європейського рівня та контроль якості. Мета – витіснити збудника АЧС із харчового ланцюга людини, як зазначив Андрій Бузун,  директор відділу біобезпеки промислового свинарства ТОВ “Центр підвищення ефективності в тваринництві”.

Консенсус форуму простий і жорсткий: з АЧС і без біобезпеки ринки не відкриваються. З вакцинопрофілактикою та «зеленим біощитом» відкриються ринки Азії та Африки, а з повним викоріненням – і країн ЄС.

За словами Миколи Бабенка, головна мета: «Вільна від АЧС Україна, відновлений експорт свинини і додатково 6 – 12 млрд євро доданої вартості щороку для держави».

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку