В Україні зафіксовано зростання кількості малих молокопереробних підприємств – наразі функціонує 524 мікропідприємства з переробки молока, де працює менше 10 осіб. Це становить майже 80% від усіх зареєстрованих переробників молочної продукції в країні.
Про це розповіла координаторка компонента «Молочний сектор» Швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» Ірина Висоцька, передає AgroPortal.
Молочна галузь України демонструє динаміку розвитку малого бізнесу – згідно з останніми даними, понад 500 мікропідприємств спеціалізуються на переробці молока. Ці невеликі виробничі потужності, де зазвичай працює менше 10 людей, становлять 80% від загальної кількості переробників молочної продукції в країні.
“Співпраця з Асоціацією виробників сиру України дозволяє нам ефективно визначати напрямки підтримки галузі. Спочатку ми зосередились на якості молока, а зараз допомагаємо українським виробникам реалізувати торговельний потенціал, не забуваючи про безпеку продуктів”, – розповідає експерт молочного ринку.
Важливим кроком у вдосконаленні галузі стало запровадження сучасних стандартів. В Україні діє законодавство з безпечності сирого молока, яке повністю відповідає європейським нормам, а також спеціальна Програма контролю сирого молока.
Нещодавно галузь отримала важливий інструмент для розвитку – Методичні настанови на 110 сторінках, де доступною мовою пояснюються вимоги законодавства щодо безпечності та якості молочних продуктів для малих виробників і переробників.
Нагадаємо, попередні дослідження показали, що саме малі молокопереробні підприємства демонструють найбільшу стійкість під час війни, зберігаючи локальні ланцюжки поставок молочної продукції. Багато з них спеціалізуються на виробництві традиційних українських продуктів, таких як домашні сири та фермерські молочні вироби.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!