Новини / Рослинництво     08 листопада 2019 16:22

12 тонн з гектара: чому вигідно вирощувати спаржу

Для українських фермерів спаржа (аспарагус), сьогодні – це нішева культура. Вирощування спаржі забезпечує прибутковість бізнесу. У чому ж переваги і які особливості виробництва цього овочу?

Про це повідомляє Seeds.

Лідером з вирощування спаржі є Перу, і в українських супермаркетах перуанську спаржу продають за ціною близько 450 грн за 1 кг, а перед новорічними святами – близько 1000 за 1 кг. Для фермерів України це відносно нова культура, хоча чимало виробників уже оцінили рентабельність спаржевого бізнесу.

Читайте: Як вирощують шиїтаке: досвід закарпатської грибоферми

Саджанці спаржі завозять із-за кордону (з Нідерландів та Німеччини) – Україна не має права вирощувати посадковий матеріал цієї культури.

«Має бути дозвіл оригінатора сорту, або він має відкрити тут своє представництво і цим займатися», – роз’яснює Василь Поліщук, гендиректор компанії «АВ ЛІХТ», яка імпортує саджанці спаржі в Україну.

Чому розсада, а не насіння?

За словами Василя Поліщука, вирощувати спаржу з насіння – дуже кропітка справа, яка потребує застосування висопрофесійних технологій. Саджанці дещо дорожчі за насіння, проте вони дають можливість виробнику виграти два роки в часі, оскільки з розсади урожай можна збирати вже на наступний рік.

Коли збирають урожай спаржі

Спаржу збирають ранньою весною, зокрема в південній частині України – наприкінці березня. Це найраніший і дуже корисний овоч. Зрізують пагони спаржі довжиною 18–24 см, ще до відкриття шишечки.

Простота вирощування

Вирощувати спаржу можна як у відкритому ґрунті, так і в теплиці. Це багаторічна рослина, урожай з якої можна збирати до 20 років. Для цього рослину підживлюють, поливають, прополюють. При цьому культура не потребує великої кількості хімічних препаратів.

«Спаржу простіше вирощувати, ніж картоплю, – один раз посадив і 15–20 років збираєш урожай. Її абсолютно не потрібно чіпати, не заважати, іноді підживлювати, поливати, полоти бур’ян. Інколи спаржа навіть сама забиває бур’яни, бо виростає заввишки 2 метри», – пояснює Василь Поліщук.

Заячий холодок

Дика спаржа в Україні росте давно і знана в народі як «заячий холодок», використовуваний здавна для оформлення букетів. Тож покупцями саджанців спаржі в компанії «АВ ЛІХТ» стало багато квіткарів з усієї країни. Навесні такі виробники використовують цю культуру як овоч, а далі обрізають для букетів.

Landlord раніше повідомляв про те, як вирощують спаржу у господарстві «Шафран Любимівський».

Читайте також