Про це повідомляє East-fruit.
Фермер з Хмельниччини, директор сертифікованого розплідника “Батьків сад” Ігор Цибенко ділиться порадами, як зробити врожайність фундука високою та отримати прибуток у 6-8 тис євро з гектара навіть невеликим господарствам:
- Інтенсифікація садів. Садити фундук необхідно за схемою 5м на 2,5м (800 дерев) або 5 на 2м (1000 дерев);
- Формування V-подібної шпалери на 2 побіги;
- Вирощувати за хорватською технологією – 4-5 тис саджанців на гектар;
- Поливати деревця потрібно крапельним шляхом;
- Фертигація (внесення в ґрунт розчинених у воді мінеральних добрив), відповідно до результатів аналізу води;
- Базове живлення (під час висадження), згідно з аналізами ґрунту;
- Захищати деревця від хвороб та шкідників сучасними методами;
- Висадження районованих сортів;
- Доопилення вручну;
- Мікоризація.
Ігор Цибенко радить великим фермерським господарствам вирощувати сорти для “кондитерки” для експорту в Європу та країни Близького Сходу, а невеликим – орієнтуватися на внутрішній ринок та надати перевагу десертним промисловим сортам. Висаджувати фундук краще на північних або північно-західних схилах. Перед цим потрібно 1-2 роки готувати ґрунт: вносити навесні гербіциди, дискувати, обробляти від шкідників, фрезерувати влітку, зробити розмітку рядів, засіяти траву, відновити розмітку, внести гербіциди, пояснює фермер.
Читайте: Кейс: як заробити на вирощуванні грибів в Україні
Аграрій не радить розмноження шляхом мікрочеренкування (in-vitro). Рослини ризикують не вижити, адже вихідний матеріал може бути з країн, де ніколи не було морозів.
Як повідомляв LANDLORD, польський фермер виготовляє з висівок пшениці еко-посуд, що розкладається протягом кількох годин.
Фото: i.ytimg.com
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!