
Міжнародна група експертів у галузі харчування EAT-Lancet опублікувала доповідь «про здорові, стійкі та справедливі продовольчі системи», де закликала всю планету перейти на так звану «планетарну дієту». Її суть полягає у радикальному скороченні споживання червоного м’яса, солі та цукру на користь рослинної їжі, риби та курки. Про це повідомляє Landlord.
Автори дослідження стверджують, що сучасна світова продовольча система є джерелом цілої низки глобальних проблем: вона спричиняє діабет, серцево-судинні захворювання та ожиріння, а також веде до зміни клімату, вирубки лісів, забруднення води та вимирання тварин. Члени комісії стверджують, що раціон найбагатших 30% населення планети створює понад 70% навантаження на довкілля, тоді як більше половини людства має труднощі з доступом до здорового харчування.
Комісія пропонує перебудувати сільськогосподарську галузь і торгові потоки, щоб людство харчувалося переважно рослинною їжею.
Основні рекомендації включають тезу про те, що основа такої дієти – рослинна їжа. Фрукти та овочі пропонується споживати не менше п’яти порцій на день, цільнозернові продукти – три-чотири порції.
Горіхи, а також бобові та молочні продукти – по одній порції на день. Яйця пропонується споживати помірно – три-чотири на тиждень, курку – дві порції на тиждень, рибу – стільки ж. Виключити до мінімуму необхідно червоне м’ясо (не більше однієї порції на тиждень), цукор, насичені жири та сіль.
Експерти наголошують, що це рамкова рекомендація, яку можна адаптувати до різних культур. Наприклад, жителі США та Канади споживають червоного м’яса у сім разів більше, ніж рекомендовано. Водночас у країнах Африки на південь від Сахари варто збільшити споживання курки, молочних продуктів та яєць для подолання дефіциту поживних речовин.



