Незважаючи на те, що на полицях супермаркетів та на ринках повно органічних, біо-, еко-, та інших натуральних і не дуже продуктів, в Україні досі немає закону, який чітко дає визначення, яку саме продукцію можна вважати справді органічною.
Днями народні депутати доопрацювали проект Закону «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».
«У новій версії проекту закону було значно розширено положення по органічному виробництву аквакультури, тваринництву, перехідному періоду від неорганічного до органічного виробництва», – зазначає заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради України Олександр Бакуменко.
Також законотворці розглянули зауваження, які висловили іноземні експерти.
Передовсім, вони стосувались складу органічного продукту та застосування антибіотиків. Передбачається що органічний продукт на 95% має складатись з органічних інгредієнтів та 5% — з неорганічних. Але, для уникнення різночитань зроблено наступне уточнення: інгредієнти, які входять до 5% неорганічних повинні бути дозволені до використання в органічному виробництві. Це означає, що в органічному продукті не повинно бути ГМО, синтетичних речовин, використання яких в органічному виробництві прямо заборонено законом.
Щодо антибіотиків, у новій редакції додатково уточнили, що їх застосування можливе лише з метою недопущення страждань тварини, та тільки у випадку, якщо фітотерапевтичні та гомеопатичні ліки не дають ефекту. Водночас, додатково уточнюється, що при застосуванні антибіотиків, тварина виводиться з органічного стада на певний період часу (залежно від її виду), а отримана від неї продукція не вважається органічною.
«Ми обговорили ключові зміни на рівні робочої групи, для того щоб на наступне засідання Комітету вже винести узгоджений текст законопроекту», – сказав Олександр Бакуменко.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!