Більш ніж на 20% зросла собівартість печериці в період з 2016 по 2018 рік. Про це заявив директор підприємства ТОВ «ВКЗ» Артем Коваленко, повідомляє Національне грибне агентство UMDIS.
За його словами, найбільший внесок у збільшення собівартості стало подорожчання компосту на 14%, доставка зросла на 50%, подорожчання енергоресурсів та збільшення заробітних плат.
«За останні 10 років в структурі собівартості печериці значно знизилася частка компосту – 48% в 2018 році і 26% в 2018 році, ґрунту. У той же час більш ніж в 2 рази зросли витрати на заробітну плату і витрати на збут», – заявив Коваленко
За розрахунками директора підприємства, приблизна собівартість печериці в 2018 році склала 28 грн / кг.
Витрати | На тонну компоста,грн. без ПДВ, (при 280 кг з тонни) | На 1 м2,
грн. без ПДВ ( при 25 кг з м2) |
На 1 кг,грн. без ПДВ |
Компост Ф2 |
2100 | 190 | 7,5 |
Доставка компосту | 600 | 53 | 2,1 |
Ґрунт | 530 | 47 | 1,9 |
Заробітна плата та податки | 1340 | 120 | 4,8 |
Паливо | 115 | 10 | 0,4 |
Електроенергія | 560 | 50 | 2 |
ГАЗ з пропаркою камер | 470 | 42 | 1,7 |
Інше | 675 | 60 | 2,4 |
Виробнича собівартість | 6390 | 572 | 23 |
Адміністративні витрати | 740 | 66 | 2,6 |
Витрати на продаж | 810 | 72 | 2,9 |
Повна собівартість | 7940 | 710 | 28 |
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!