Євросоюз до 2026 року витіснить з молочних лідерів Нову Зеландію

Країни ЄС виробляють 31% від загального світового обсягу молока. За підсумками минулого року, європейський молочний ринок зумів очолити рейтинг світового виробництва молока. В Євросоюзі молоко виробляє кожна країна з 28 учасників. При цьому 70% всього виробленого обсягу припадає на п’ятірку країн-лідерів: Німеччину, Францію, Великобританію, Нідерланди та Італію.
Переважна більшість виробників в Європі складаються в кооперативах, через який вони реалізовують весь отриманий обсяг молока. Деякі кооперативи настільки великі, що об’єднують виробників з кількох країн ЄС – наприклад, в Friesland Campina входять 19 тис фермерів з Голландії, Бельгії, Німеччини і Данії, повідомляє Dairynews.com.ua.
«Торік для європейського ринку була характерна тенденція до зниження закупівельних цін для виробників на тлі нестабільної ситуації на ринку. Через недостатню прибутку багато фермерів почали оптимізувати свої витрати, наприклад, витрачати менше на корми, що, природно, призвело до загального зниження продуктивності корів. Цього року ситуація з цінами поступово стабілізується, про послідовне підвищення вже оголошували найбільші європейські переробники, наприклад, Arla Foods і Friesland Campina. Середня відпускна ціна в червні 2017 року склала 33 цента за 1 кг продукції, це найвищий показник за останні 5 років. Однак, за оцінками Milknews, найбільше ростуть відпускні ціни саме в тих країнах Євросоюзу, де до цього вони дуже сильно впали – в Прибалтиці і Бельгії. У той час як в країнах, де ціни знижувалися в меншій мірі, приріст помірний – у Франції, Італії та Іспанії», – йдеться у дослідженні.
За оцінками аналітиків Eurostat, до 2026 року ЄС може стати найбільшим експортером молочної продукції, змістивши Нову Зеландію на друге місце. Однак незважаючи на значне збільшення експорту до 2026 року, більше 85% виробленої молочної продукції буде споживатися всередині Євросоюзу. Приріст виробництва молока щорічно зростатиме в середньому на 1,3 млн тонн до 2026 року.