Новини    04 лютого 2024 14:01

Як на організм людини впливатимуть оливки, якщо їх їсти щодня


Оливки сприяють здоров’ю серця, забезпечують необхідні поживні речовини для підтримки роботи мозку і допомагають контролювати вагу.

Оливки є ключовим елементом середземноморської кухні, що акцентується у статті Sciencealert. . Вони насичені мононенасиченими жирами, сильними антиоксидантами, вітамінами та мінералами.

Яка користь оливок для здоров’я?

1. Вони є відмінним джерелом клітковини. Оливки містять харчові волокна, які сприяють поліпшенню травлення. Нерозчинні волокна допомагають при запорах, діючи як проносне. З іншого боку, розчинні харчові волокна діють як пребіотики, які забезпечують поживними речовинами корисні кишкові бактерії, відповідальні за здорове травлення, підвищення імунітету, контроль рівня цукру в крові та боротьбу з патогенами всередині кишечника.

2. Оливки є багатим джерелом пробіотиків. Вони ферментуються в процесі природного молочнокислого бродіння, надаючи їм високий вміст пробіотиків. Ці бактерії сприяють здоров’ю кишечника, підтримуючи правильний баланс травних ферментів і запобігаючи розмноженню патогенних бактерій в кишечнику.

3. Оливки є багатим джерелом антиоксидантів, завдяки високому вмісту вітаміну Е і з, каротину і олеоканталу – природного антиоксиданта, що має властивості, схожі на ібупрофен. Антиоксиданти нейтралізують вільні радикали, запобігаючи пошкодженню клітин. Таким чином, споживання оливок може сприяти уповільненню процесу старіння, зниженню ризику раку, захисту печінки, наданню протизапальних властивостей та запобіганню віковим захворюванням, таким як хвороба Альцгеймера та серцево-судинні захворювання.

4. Вони можуть покращити здоров’я серця, оскільки містять корисний тип жирів – мононенасичені жирні кислоти, такі як олеїнова кислота, поліфеноли, вітамін E та ліпідні молекули, які зменшують запалення і рівень “поганого” холестерину.

5. Оливки можуть допомагати запобігти розвитку раку через присутність олеуропеїну, найпоширенішого антиоксиданта, який гальмує ріст ракових клітин.

6. Цей продукт може мати позитивний ефект на когнітивне здоров’я, оскільки наявність олеоканталу в них пов’язана зі зниженням ризику хронічних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера та інші неврологічні захворювання.

Новини за темою:  Борщовий набір рекордно дорожчає: які продукти стрімко злетіли в ціні, а що стало дешевшим у травні

7. Оливки покращують стан шкіри і волосся: дослідження підтверджують, що вони зволожують і розгладжують шкіру, а також можуть запобігати появі прищів та рубців від них. Це пов’язано з наявністю корисних для шкіри інгредієнтів, таких як вітаміни C, E і K, а також жири.

Довідка. Численні корисні властивості оливок роблять їх цінним та чудовим доповненням до будь-якої кухні. Цей потужний поживний комплекс насичений мононенасиченими жирами, антиоксидантами та необхідними поживними речовинами, сприяючи здоров’ю серця.

Так само лікарі та дієтологи рекомендують включати в раціон продукти середземноморської дієти, яка акцентує на овочах, фруктах, цільних зернах, бобових, горіхах, насінні, рибі та морепродуктах, а також оливковій олії. Вчені та дієтологи зауважують, що немає універсальної дієти для всіх, проте середземноморський спосіб харчування є однією з найбільш вивчених та здорових.

Нагадаємо, нестача вітамінів в організмі може слугувати причиною різноманітних захворювань, слабкості та в’ялості організму людини. Саме тому спеціалісти – лікарі, дієтологи – наголошують на тому, що “розумне” харчування з достатньою кількістю вітамінів та мікроелементів має бути присутнім в кожному житті.

Чимало людей їдять недостатньо клітковини протягом дня, особливо взимку, коли ви вживаєте менше овочів та фруктів. Втім, дієтологиня Емі Горін переконана, що вам просто необхідно вживати більше клітковини, якщо ви хочете підтримувати здоровий спосіб життя чи намагаєтеся скинути кілька кілограмів.

Група кардіологів з лікарні Шаосіна разом із колегами з лікарні Чжуцзі провела дослідження, в результаті якого виявила зв’язок між споживанням темного шоколаду і зниженням ризику розвитку есенціальної гіпертонії.

Деякі закуски можуть порушити рівень цукру в крові та активізувати нервову систему, а також погіршити ваше травлення. І Сара Гароне, експертка з дієтології, розповіла про такі продукти.

Новини за темою:  Мокрий сніг у травні: яка погода чекає Україну 10 травня та де очікуються заморозки

Для багатьох людей відмова від улюблених солодощів при переході на здоровий спосіб харчування є викликом. Проте, за даними Міністерства охорони здоровʼя України, можливо поєднувати задоволення від печива та цукерок зі здоровим харчуванням, дотримуючись певних правил.

Маргарита Юзяк

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...