З початку сезону Україна експортувала 173 000 тонн високоолеїнової олії. За 2016/17 МР поставки можуть досягти 200 000 тонн. Це в 2,6 рази перевищить торішній рекорд.
Передумовами росту став високий попит на зовнішніх ринках та достатня сировинна база, кажуть аналітики.
Зазвичай високоолеїнову олію купують заклади громадського харчування. В США і Європейському Союзі це прописано законодавчо. Вона є альтернативою трансжирам, виділяє мало канцерогенів та містить багато вітаміну Е.
Світовий попит на таку олію оцінюють в 2,5 млн тонн, третину цього об’єму закупає ЄС.
В Україні високоолеїновий соняшник займає менше 2% від загальних площ посіву.
«Але в останні три роки спостерігається ріст: зі 110 000 гектарів площі під соняшником збільшились до 260 00 гектарів, тобто в 2,3 раза», — зазначають в Baker Tilly.
За цей час подвоїлось і виробництво — до 473 000 тонн за останній сезон.
Високоолеїнова олія зберігається в 5 разів довше, а ціни на 13% вищі, ніж на звичайну. Вживання цього продукту — глобальний тренд здорового харчування.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!