В 2017 році імпортовано жаб’ячих лапок на 67,8% менше, ніж в 2016-му, а в першому півріччі 2018 року обсяги поставок зросли відразу на 740,6% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомляють аналітики компанії Pro-Consulting.
«Коштує м’ясо жаб недешево – близько 400 гривень за кілограм в сирому вигляді, а в ресторані за 200-грамову порцію ціна стартує від 200 гривень. Жаб’яче м’ясо у нас в країні в основному імпортного походження. Воно поставляється в замороженому вигляді і поповнення запасів відбувається по мірі використання», – кажуть фахівці.
За словами експертів, вирощувати жаб на продаж можна і на українській території. Їх виробництво було налагоджено ще в 70-х роках минулого століття в західних і південних регіонах Української РСР. В ті часи на європейський ринок, в основному до Франції, щорічно відправлялося до 100 тонн жаб’ячого делікатесу.
«Сьогодні жаб’ячі ферми рідкісне явище в Україні, і дана ринкова ніша ще чекає свого заповнення. Це стає актуальним з урахуванням зменшення популяції жаб в ЄС і США, а значить зростанням їх експортного потенціалу», –
Тим часом, вирощувати жаб не важче, ніж розводити рибу в ставку. У наших природних умовах прекрасно себе почувають родички їстівної Rana esculenta – зелені озерні і ставкові жаби. При розведенні жаб в природних водоймах необхідно тільки подбати про його огородження, щоб делікатесні жаби не поскакали, а корм вони будуть знаходити самі. Перевагою цього способу вирощування є його дешевизна, а недоліками – великий відсоток смертності, а також припинення росту і впадіння підопічних в сплячку в зимовий період.
Більш ефективно хоча і дорожче, вирощувати жаб в закритих тераріумах, де підтримується штучний сприятливий клімат, годування проводиться покупним кормом, і здійснюється контроль розмноження і подальшої життєдіяльності тварин. В цьому випадку, протягом року-півтора можна відгодувати їстівну жабу аж до кілограмової ваги.
Після оброблення жаби, заморожені лапки можна продавати як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку за ціною 10-12 доларів за кілограм. Крім того, жаб’ячу шкіру можна збувати виробникам взуття і галантереї, а решта відправляти на переробку на корми або добрива.
Таким чином, виробництво жаб’ячого м’яса може стати вигідною справою, поряд з іншими подібними видами делікатесного бізнесу – виробництвом равликів, ікри, морепродуктів і рідкісних видів м’яса.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!