Новини / Кейси     09 січня 2020 17:03

Від Узбекистану до Португалії: українець запускає верміферми по усьому світу

Український технолог Михайло Бондаренко розширює ферми з виготовлення біогумусу не лише в багатьох містах України, а й в країнах Європи та Азії.

Про це розповідає Аgroday.

Уже 13 років український аграрій Михайло Бондаренко займається виготовленням органічного добрива для рослин – біогумусу з допомогою каліфорнійських черв’яків.

Верміферми запустив у багатьох містах України: Одесі, Полтаві, Хмельницькому, Миколаєві, Запоріжжі.

“Ми використовуємо коров’ячий і кінський гній у співвідношенні 50% на 50%. За допомогою спеціального обладнання перемішуємо його в однорідну масу, стабілізуємо показники Ph і запускаємо червоного каліфорнійського хробака, який все переїдає”, – розповів фермер.

Нині серед клієнтів українського технолога – іноземні фермери.

Михайло Бондаренко розповідає: інтерес до каліфорнійських черв’яків, що виробляють такий потрібний рослинам гумус, прищепив йому ще дід.

Першу верміферму він зміг запустити, коли вже мав фах технолога, в 2014 році. Це було у Хмельницькому. Відтоді географія значно розширилася, причому не лише за рахунок українських міст.

Читайте: Енергетична солома або скільки рослинні рештки можуть давати енергії

“2018 року ми запустили першу верміферму за кордоном, в Узбекистані. Один з моїх роликів побачив на YouTube фермер Тахер Аке.

Він зв’язався зі мною, приїхав і придбав нашу продукцію: біогумус в сухому вигляді і рідкий гумат з біогумусу, – розповів технолог.

За словами Михайла Бондаренка, через два місяці надійшла пропозиція під ключ запустити завод із виробництва рідких гумінових добрив і, відповідно, верміферму.

Завод разом із верміфермою вдалося запустити за 9 днів. Крім Узбекистану, також відкрили верміферму в Португалії та Італії.

Зараз українець розробляє проєкт з виробництва сухих і рідких добрив, гранульованих, різних сумішей і видів гуматів для ґрунту.

«Це суто органічний, екологічний проєкт, який, сподіваємося, також приверне увагу інвесторів», – пояснює Михайло Бондаренко.

Landlord раніше повідомляв, що на Львівщині фермери вирощують черв’яків, витрачаючи 50 доларів та годину часу на догляд.

 

Читайте також