
Так, за словами директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академіка НААН Юрія Лупенка, паски домашньої випічки — вартуватимуть близько 96 грн за 1 кг. У торгових мережах ціна на готову паску буде ще більшою, адже її ціна залежить від складових та оздоблення випічки.
Традиційно найдорожчими продуктами святкового кошика стануть: домашня ковбаса (0,5 кг) — 118 грн (190–250 грн за 1 кг) та буженина (0,5 кг) — 110 грн з розрахунку 195–230 грн за 1 кг. Порівняно з 2019 роком вартість буженини збільшилася в середньому по Україні майже на 12,2 %, а домашньої ковбаси — на 13,5 %. За півкіло сала доведеться викласти 48 гривень у розрахунку 80–125 грн за 1 кг.
Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) — 75 грн (138–190 грн за 1 кг) та вершкове масло (0,5 кг) — 85 грн (160–210 грн за 1 кг). М’який сир (0,5 кг) обійдеться приблизно у 55 грн (70–115 грн за 1 кг).
Читайте: Що буде з цінами на cоmmodity в умовах кризи
Найдешевшими складовими будуть яйця (10 шт.) — 20 грн. (19–25 грн за десяток залежно від категорії) та хрін (250 г) — 12 грн, ціна на який лишилася на рівні минулого року — 9–14 грн.
Здорожчали і фрукти. Так, у порівнянні з 2019 роком ціна на яблуки зросла на 75 % і становить (0,5 кг) 7 грн (12–20 грн за кг). Середня ціна по Україні на овочі лишилася на рівні минулого року: томати тепличні (0,5 кг) — 25 грн (47–55 грн за 1 кг), на огірки (0,5 кг) — 29 грн (56–63 грн).
За пляшку церковного вина «Кагор» в середньому доведеться заплатити 120 грн (80–135 грн за пляшку).
«У разі наповнення великоднього кошика іншими, неосновними складовими: помідори, огірки, яблука, червоне вино, — його вартість зросте до 801 грн. Це на 90 грн або на 12,7% більше вартості кошику такого ж складу у 2019 році», – зауважив Лупенко.
Джерело: пресслужба Інституту аграрної економіки
Раніше Landlord повідомляв про ціну на агросировину в умовах розповсюдження пандемії COVID-19.