Овочівництво

В Україні можуть з’явитися нові овочеві культури, такі як ямс і бамія

Протягом останніх двох десятиліть українські аграрії все сильніше відчувають вплив кліматичних змін, що проявляється у підвищенні температури, збільшенні кількості та тривалості посушливих періодів та інших небезпечних метеорологічних явищ.

Про це розповіла віцепрезидентка НААН Ануш Балян для РБК-Україна.

Проте підвищення річної температури повітря та незначне зростання кількості опадів мають певні переваги для сільського господарства.

«Зміни клімату можуть створити сприятливі умови для тепловимогливих рослин, які раніше не могли виживати у більш прохолодному кліматі України, зокрема, сафлору, сорго, коріандру, нуту, сочевиці. Баштанні культури, зокрема кавун і диня, які є традиційними для Степу, поступово розширюють свої площі аж до північних та західних кордонів України», — пояснила науковиця.

За її словами, на Півдні через глобальне потепління створиться реальна можливість для вирощування середньоазіатської та зимової дині.

«Глобальне потепління може сприяти поширенню нових овочевих культур в більш північні області України, які зовсім недавно почали вирощувати в південних областях, таких як: батат та фізаліс, які витримують спеку, дають високий урожай», — додала Ануш Балаян.

Серед нових овочевих культур на Півдні України можуть невдовзі з’явитись:

  • ямс — екзотична альтернатива картоплі;
  • бамія — теплолюбна культура, яка популярна в Азії та Африці, добре росте в умовах високих температур.

Водночас науковиця попереджає, що якщо і надалі збережеться така тенденція у підвищенні температури, зміні кількості та розподілу опадів, а також збільшенні частоти екстремальних погодних явищ, це може створити несприятливі умови для вирощування озимих зернових культур, ріпаку, плодових, ягідних культур тощо.

Нагадаємо, глобальне потепління дедалі сильніше впливає на сільське господарство в Україні, ставлячи під загрозу вирощування традиційних овочів. Зокрема, картопля, капуста та огірки стають особливо вразливими через зміну кліматичних умов.

Валерія Ясницька

Журналіст-аналітик, редактор. Пише інтерв'ю та статті про агробізнес. Має дві вищі освіти - економічну та технічну. У друкованих та онлайн-ЗМІ працює від 2006 року. Улюблена тематика - економічне та соціально-політичне життя України.

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку