Новини / Овочівництво     15 листопада 2024 18:18

Україна втрачає до 60% овочів і фруктів через нестачу сховищ


Показники післязбиральних втрат овочів та фруктів в Україні складають 40-60%.

Про це йдеться в огляді ринку свіжих фруктів та овочів у ЄС та Україні.

Такі високі втрати плодоовочевої продукції зумовлені відсутністю належним чином обладнаних сховищ.

Що стосується продажу вироблених фруктів та овочів, малі та середні фермери часто не мають необхідних сертифікатів для експорту до країн ЄС. Також вони не мають постійного доступу до ринку, а саме зв’язку з численними ринковими каналами, що дозволяє перейти від місцевих ринків під відкритим небом до роботи з трейдерами.

Читайте також: Українські компанії стрімко зводять зерносховища біля кордонів

У виробництві плодоовочевої продукції в Україні домінують малі фермерські господарства, на які припало 94% обсягу овочів та 82% обсягу фруктів у 2022 році.

«Оскільки багато свіжих фруктів та овочів є швидкопсувними продуктами, важливою перевагою для українського плодоовочевого сектору є географічна близькість до ринку ЄС, що передбачає коротший час транспортування та менший вуглецевий слід, пов’язаний з логістикою», — йдеться у звіті.

Нагадаємо, нині в Україні працює понад 1600 зерносховищ із загальною потужністю зберігання понад 50 млн т.

Новини за темою:  Морква дешевшає: українські фермери знижують ціни через польську конкуренцію та слабкий попит
Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також