Перші українські тепличні помідори з’явилися у продажу: чому вони дорожчі за турецькі

Українські тепличні господарства розпочали збір перших партій помідорів, які вже надійшли у продаж за ціною 85-110 грн за кілограм. Попри те, що цьогорічний сезон почався на півтора тижні раніше, ніж у 2024 році, обсяги виробництва залишаються обмеженими через несприятливі погодні умови.
Про це йдеться в повідомленні проєкту EastFruit.
Ранній старт, але обмежені обсяги
Перші партії українських тепличних помідорів з’явилися в магазинах на початку квітня, що на півтора тижні раніше порівняно з минулим роком. Однак через похолодання та недостатню кількість сонячних днів обсяги виробництва залишаються невеликими, що впливає на кінцеву ціну продукції.
Наразі українські томати пропонують у діапазоні 85-110 грн/кг, що на 26% дешевше, ніж на старті сезону у 2024 році. Проте вони все ще дорожчі за імпортні аналоги з Туреччини, які продаються за 70-80 грн/кг.
Чому місцеві томати дорожчі?
Виробники пояснюють різницю в ціні такими факторами:
- Вищі витрати на енергоносії для обігріву теплиць
- Обмежений обсяг виробництва через погодні умови
- Якість продукції – українські томати часто вирощуються за більш екологічними технологіями
Нагадуємо, що минулого року ціни на місцеві помідори значно знизилися вже до середини сезону, коли обсяги виробництва зросли.