Українські тепличні господарства розпочали збір перших партій помідорів, які вже надійшли у продаж за ціною 85-110 грн за кілограм. Попри те, що цьогорічний сезон почався на півтора тижні раніше, ніж у 2024 році, обсяги виробництва залишаються обмеженими через несприятливі погодні умови.
Про це йдеться в повідомленні проєкту EastFruit.
Ранній старт, але обмежені обсяги
Перші партії українських тепличних помідорів з’явилися в магазинах на початку квітня, що на півтора тижні раніше порівняно з минулим роком. Однак через похолодання та недостатню кількість сонячних днів обсяги виробництва залишаються невеликими, що впливає на кінцеву ціну продукції.
Наразі українські томати пропонують у діапазоні 85-110 грн/кг, що на 26% дешевше, ніж на старті сезону у 2024 році. Проте вони все ще дорожчі за імпортні аналоги з Туреччини, які продаються за 70-80 грн/кг.
Чому місцеві томати дорожчі?
Виробники пояснюють різницю в ціні такими факторами:
- Вищі витрати на енергоносії для обігріву теплиць
- Обмежений обсяг виробництва через погодні умови
- Якість продукції – українські томати часто вирощуються за більш екологічними технологіями
Нагадуємо, що минулого року ціни на місцеві помідори значно знизилися вже до середини сезону, коли обсяги виробництва зросли.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!