Господарство «Овочева база №1» з Тернопільщини визначило моркву та батат як найбільш прибуткові овочеві культури для вирощування в теплицях з мінімальними витратами та максимальним прибутком.
Про це у статті журналу «Садівництво по-українськи» розповів Василь Щербанюк, співзасновник компанії.
Засновник господарства Василь Щербанюк зазначив, що при виборі культур враховували автоматизацію процесів, що охоплює 80-90% виробництва, а також стійкість культур до стресів, зокрема до змін температури. З 2022 по 2023 рік господарство тестувало різні варіанти, зокрема моркву і батат.
“Моркву висіяли 12 грудня, і до весни не вимагали значних втручань – основні зусилля були спрямовані лише на сівбу та збирання. Батат, своєю чергою, обрали за його теплолюбність і високий прибуток. Він потребує близько 130 сонячних днів на рік, що робить його досить дорогою культурою”, – зазначив Василь Щербанюк.
Щербанюк також наголосив на важливості ефективної реалізації продукції. За його словами, без підтримки кооперації продати навіть 50 кг батату може бути складно. Однак, скориставшись потужностями зберігання кооперації, можна реалізувати батат за вигідними цінами. Господарство також займається переробкою батату на борошно, що підвищує його комерційну цінність.
Власники теплиць, які вирощують моркву та батат, мають можливість приєднатися до кооперації та отримати доступ до ресурсів для зберігання та продажу продукції. Це дозволяє малим виробникам вийти на ринок і зберегти свою конкурентоспроможність.
Нагадаємо, в Україні спостерігається зміщення державної грантової підтримки з багаторічних насаджень, таких як сади, на будівництво теплиць.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!