Новини / Овочівництво     29 квітня 2025 18:57

Інвестиції у вирощування спаржі в Україні повертаються вже за 2–3 роки


Початкові інвестиції у закладання спаржевої плантації в Україні можуть сягати €30 000 на гектар, однак за словами фахівця Павла Булгакова, вкладені кошти повертаються вже за два-три врожайні роки. При цьому рентабельність культури значно перевищує середні показники по овочевому сегменту.

Щоб розпочати бізнес із вирощування спаржі, фермеру потрібно вкласти від €15 000 до €30 000 на гектар, в залежності від регіону, якості ґрунтів, технічної бази, джерел поливу та обраного класу саджанців. Про це розповів фахівець із вирощування спаржі Павло Булгаков в інтерв’ю SuperAgronom.com.

Булгаков, який має практичний досвід вирощування спаржі на Херсонщині та керує плантацією на понад 20 га у Черкаській області, пояснює: значну частину інвестицій становить якісний посадковий матеріал, система зрошення, фільтрація води та підготовка площі під багаторічну експлуатацію.

«Клас А саджанців коштує майже вдвічі дорожче за клас B, але і результат буде кращим. Якщо все зробити правильно, то 1 гектар може давати до 6 тонн спаржі на рік. За ціни 300 грн/кг це вже 1,8 мільйона гривень доходу з гектара — понад €40 000», — зазначає експерт.

При цьому, за його словами, собівартість збору спаржі може сягати 150 грн/кг, залежно від оплати праці — хтось наймає людей за 150 грн на годину, а хтось виконує роботу самостійно.

Основною перешкодою для фермерів залишається високий поріг входу в бізнес. Крім саджанців, потрібна свердловина, система крапельного зрошення з якісною фільтрацією та дотримання вимог до води.

«Все має бути спроєктовано так, щоб служити щонайменше 20 років. Лише тоді це має економічний сенс», — підкреслює Булгаков.

Він також наголошує, що перші два роки плантація не дає комерційного врожаю, однак з третього — бізнес стає прибутковим і починає швидко окупатися.

Новини за темою:  Рекордний імпорт картоплі: чому Україна масово закуповує овочі за кордоном у 2025 році
Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також