Овочівництво

Експерт пояснив причину зростання цін на овочі та можливий шлях до стабілізації

Ціни на овочі в Україні продовжують зростати, і основною причиною цього є несприятливі погодні умови влітку, які значно вплинули на урожай.

Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук, передає УНН.

За його словами, спека та інфляція у країні, а також курс гривні щодо долара призвели до високих цін на продукцію, яка раніше була доступнішою в сезон збору врожаю. Єдиним фактором, який може уповільнити подальше зростання цін, Марчук назвав надходження імпортних овочів на український ринок.

“Якщо ми говоримо про овочі, то, на жаль, так само як із зерновими, погодні умови влітку, спекотні дні дуже сильно завдали шкоди. Подекуди в південно-східних регіонах, коли температура на ґрунті перевищувала 60 градусів, це призвело до того, що значна частина врожаю просто вигоріла,” – пояснив експерт. Він зазначив, що через це всередині країни сформувався дефіцит якісної продукції, тоді як попит на овочі залишається високим. “Відповідно, наслідки ми пожинаємо в період, коли овочі мали бути дешевими, у пік сезону збору врожаю у вересні-жовтні. Але по факту ми побачили, що ціни пішли вгору за рахунок обмеженої пропозиції,” – додав Марчук.

Експерт також зауважив, що з настанням холодів у листопаді зберігання овочів у спеціалізованих сховищах стає дорожчим, що теж впливає на собівартість продукції на полицях магазинів.

“До цих факторів додається інфляція, яка до кінця року, за прогнозами, сягне близько 10%, а також витрати на логістику та курс гривні щодо долара. Усе це формує кінцеву ціну продукту на полицях магазинів,” – пояснив Марчук.

Він також зазначив, що очікувати поступове зниження цін на овочі у цей період не варто.

“На жаль, сказати, що ми будемо бачити поетапне здешевлення, – ні. Єдине, що може зупинити подальші зростання – це присутність імпортної продукції. Починаючи з грудня, ми все більше імпортуємо продукцію з теплих регіонів, і це може принаймні зупинити ріст цін. Як буде цього сезону – спостерігатимемо,” – підсумував експерт.

Таким чином, основними факторами, що впливають на подорожчання овочів, є наслідки літньої спеки, висока собівартість зберігання та інфляція. Водночас саме імпортна продукція може допомогти стабілізувати ситуацію на ринку овочів, що стане особливо актуальним із наближенням зими.

Нагадаємо, картопля і морква продовжують дорожчати: якими будуть ціни на овочі борщового набору до кінця року

Марченко Наталія

У журналістиці з 2014 року. Старший редактор стрічки новин landlord

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку