Новини

В Інституті агроекономіки розповіли, за рахунок чого зростає експорт м`яса

Позитивна динаміка в експорті м`яса та субпродуктів з нього триває завдяки широкій географічній диверсифікація та закріпленні на нових ринках збуту. Про це заявив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

Так за даними науковця, за 6 місяців 2018 року експорт м’яса збільшився проти січня-червня 2017 року з $265 млн до $304 млн – більш, ніж на 14%.

«Якщо ще у 2015 році позиції основного імпортера українського м’яса та субпродуктів утримувала Росія, то з 2017 року переважають поставки на ринки країн Європи та Азії», – зауважив експерт.

За І півріччя 2018 року найбільше продукції цієї групи закупили:

  • Нідерланди – 21%
  • Словаччина – 9,6%,
  • Ірак – 8,2%
  • Білорусь – 7,7%,
  • Німеччина – 6,1%,
  • Азербайджан – 5,5%,
  • Гонконг 4,5%.

«Сукупно ці країни акумулюють близько 63% експорту вітчизняної м’ясопродукції у грошовому виразі», – підрахував експерт.

Також за даними Інституту агроекономіки, характерною рисою І півріччя 2018 року стало зростання вартості та обсягів експортних поставок м’яса птиці.

«Вартість збільшилася майже на чверть (+23%) – зі $196 млн до 241 млн при зростанні обсягів експорту м’яса птиці зі 147 тис. т до 152 тис. т. Тенденція 2017 року щодо збільшення обсягів експорту цього виду продукції зберігатиметься цьогоріч», – підсумував Микола Пугачов.

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку