У січні-серпні в Україні вироблено 1,46 млн тонн м’яса, приблизно стільки ж як торік. На 2% зросло виробництво яловичини, на 0,1% – м’яса птиці, виробництво свинини зменшилось на 0,4%.
При відносно стабільних обсягах виробництва активно пожвавився експорт. За 8 місяців на зовнішні ринки поставлено 243 000 тонн. Це на третину більше, ніж у минулому році. Натомість імпорт додав лише 16%, свідчать дані Економічного дискусійного клубу.
З початку року експорт курятини зріс на 24%. Зовнішня торгівля яловичиною збільшилась у півтора раза, а свининою – подвоїлась.
Через активний експорт наповнюваність внутрішнього ринку м’ясом почала знижуватись. Середньодушове споживання відстає від торішнього на 0,7 кг: за 8 місяців пересічний українець спожив 31,4 кг.
Особливо мало м’яса стали купувати з початком осені. «Проте, послаблення попиту в цей час – звична сезонна тенденція, пов’язана з більшою пропозицією альтернативних джерел білку, зокрема риби, грибів. Присадибники в цей час забивають худобу, населення перерозподілює витрати з початком опалювального сезону», – зазначають в Асоціації свинарів України.
За інформацією Державної служби статистики, станом на початок вересня у порівнянні з минулим роком поголів’я ВРХ скоротилось на 0,5%, свиней стало менше на 9,2%, поголів’я птиці зросло на 3,3%.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!