За перше півріччя Україна експортувала 176 000 тонн м’яса, на 45% більше порівняно з минулим роком. Майже третину продукції закупили Єгипет і Нідерланди. Також серед крупних імпортерів — Азербайджан, Білорусь та Ірак. Чималі партії ідуть в Грузію, Гонконг, Німеччину.
«Позитивні зрушення в експорті забезпечила широка географічна диверсифікація та закріплення на нових ринках після втрати російського», — пояснює заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов.
Зростання експорту м’яса спостерігається по всіх категоріях. Яловичини і свинини вивезено вдвічі більше, ніж минулоріч. Зовнішні поставки м’яса птиці виросли на 39%.
«По свинині експорт був незначним: всього 3800 тонн, тоді як за перше півріччя 2015 року поставки склали 29 000 тонн, — розповідає Андрій Панкратов, аналітик ФАО. — А от по м’ясу птиці ми закріпилися на п’ятому місці серед світових експортерів».
За перше півріччя Україна виробила близько 1,16 млн тонн м’ясної продукції: 341 000 тонн свинини, 106 000 тонн яловичини, 590 000 тонн курятини і 76 000 тонн субпродуктів та 31 000 тонн жиру. Більшість м’яса споживають на внутрішньому ринку.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!