Учені просунулись на крок ближче до отримання риб’ячого жиру з поля. Його джерелом стане рижій із генами морських мікроорганізмів. Це одна з найстаріших олійних культур в Європі.
Модифікований рижій виробляє омега-3 жирні кислоти, потрібні для боротьби з поширенням у світі серцево-судинних захворювань та метаболічних розладів.
Другий рік випробувань підтвердив, що культура добре росте на полі, насіння має високу олійність.
«Генно модифікований рижій дійсно росте в реальних умовах. Це говорить про перспективність нашого підходу», — запевняє Джонатан Нейпер, керівник проекту.
Польові дослідження розпочались 2015 року. За цей час вчені знизили рівень жирних кислот у насінні. Це зробить отриманий продукт схожим на морський риб’ячий жир.
В Україні площі посіву рижію незначні, його частка у виробництві олійних не перевищує 1%.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!