Новини / Аналітика     24 травня 2019 15:01

Цукрова галузь у Європі занурюється в безпрецедентну кризу

Аналіз ситуації в європейській цукровій галузі свідчить про те, що виробники скорочуватимуть посівні площі під цукровим буряком і надалі – у 2020 році. Це зумовлено тим, що сьогоднішні ціни на цукор не покривають собівартості продукції. Цукрова промисловість у ЄС перебуває в безпрецедентній кризі.

Про це повідомляє Agrarheute.

Виробництво зростає попри зменшення посівних площ

На європейському ф’ючерсному ринку в Лондоні на цей час спостерігається лише невелике зростання закупівельних цін на майбутній урожай, попри те, що посівні площі під цукровим буряком невпинно скорочуються, а отже, слід очікувати зменшення виробництва цукру.

Читайте: Зняття мораторію на землю: Світовий банк чекає рішення від Зеленського

Причиною постійно низьких цін на цукор на європейському ринку експерти вважають таке: хоча, за оцінками Європейської комісії (ЄК), площа цукрових буряків у ЄС цього року скоротиться приблизно на 4% (майже на 100 тис. га), виробництво цукру порівняно з минулим посушливим роком очікується майже на 9% більшим, завдяки зростанню врожайності.

Виробництво цукру в ЄС

Ґрунтуючись на поточних оцінках площі і врожаю цукрових буряків, ЄК очікує, що в новому маркетинговому році виробництво цукру в Європі становитиме близько 18,3 млн т, що на 0,7 млн ​​т білого цукру більше, ніж минулого року.

Водночас цей обсяг виробництва цукру очікується вищим за європейське споживання (18,1 млн т). Крім того, за даними ЄК, споживання скорочується на 0,5 млн т порівняно з попереднім роком. Тож кінцеві запаси залишаються практично незмінними при відносно стабільному експорті. Таким чином, самодостатність ЄС щодо цукру перевищує 100%.

Усе це не виглядає як поворот на ринку цукру та різке відновлення ринку. Згідно з заявами європейських цукрових конфедерацій, виробники та переробники цукру в ЄС також зазнають тиску з іншої причини: поставки з третіх країн наразі перевищують попит в ЄС. У майбутньому попит на імпорт знизиться ще більше внаслідок Brexit.

Ціни на європейський цукор

Унаслідок цього ціни на цукор на європейському внутрішньому ринку продовжують падати і опустилися до історично низького рівня. Остання ціна на цукор в ЄС, про яку повідомлялося, становила лише 314 євро/т.  Це не тільки історичний мінімум, а ще й на 62 євро менше, ніж минулого року на ту ж дату.

Навіть для збору врожаю після наступного (2020) року називають ціну близько 339 євро/т, що набагато менше, ніж необхідно для покриття витрат. Представники галузі заявляють, що низькі ціни на цукор, навіть серед найефективніших виробників, не можуть покрити собівартість продукції. Експерти стверджують, що цукрова галузь перебуває в безпрецедентній кризі.

Landlord раніше повідомляв про те, що в Україні прогнозують найнижчий обсяг виробництва цукру за останні 7 років.

Читайте також

Матеріали по темі

Показати ще