Одна з найбільших європейських кейтерінгових компаній Caterwings оприлюднила рейтинг індексу вартості м’ясних і рибних продуктів 2017 року серед 52 країн-виробників і споживачів м’яса в світі. Згідно з ним, ціни на м’ясні продукти в Україні найнижчі, передає УНН з посиланням на сайт компанії.
Україна із загальним рейтингом 52,32% займає останнє місце, маючи найнижчу середню вартість за кілограм яловичини і курки, і середні ціни на свинину, баранину і рибу.
Найдорожче м’ясо продається в Швейцарії – кілограм яловичини коштує майже $50. Вартість приблизно на 150% вища, аніж в середньому по світу. Утім, для купівлі кілограма м’яса швейцарець має відпрацювати 3 години, а українець – майже 11 годин. Громадянам Данії, Швеції, Австралії, Норвегії, Нової Зеландії, Ірландії та Великобританії доведеться працювати менше двох годин, щоб забезпечити себе кілограмом м’яса. Росіянам же доведеться трудитися від 7 до 40 годин. Більше – лише єгиптянам, до 44 годин. Це один із найгірших показників.
Компанія розрахувала індекс кожної з країн, проаналізувавши ціни на м’ясо в головних містах кожної країни, на які припадає не менше 25% від загальної чисельності населення країни. Щоб визначити доступність цін за 1 кг м’яса, їх порівняли із мінімальною заробітною платою кожної країни, а потім розрахували з урахуванням кількості годин, які людина повинна працювати, щоб мати можливість купити.
З вересня в Україні зростуть ціни на курятину і яйця. З початку ж року, за даними Держстату, курятина подорожчала майже на 30%.
«У другій половині року ми очікуємо підвищення цінових трендів на курячі яйця, оскільки з лютого по вересень виробники були змушені відпускати їх за цінами, значно нижчими за собівартість», – каже керівник асоціації «Союз птахівників» Сергій Карпенко.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!