В Україні завершується сезон пікового виробництва овочів. Як і прогнозувалося, вартість овочів у вересні демонструвала низхідний ціновий тренд. Найбільше подешевшала цибуля, до 9%. У той же час картопля і буряк зазнали незначного зниження – на 1%. Натомість збільшення пропозиції яблук призвело до зниження ціни на 18%. Про це інформує Український клуб аграрного бізнесу.
М’ясо та молоко очікувано додали у вартості від 2% до 4%. Ціна більш дорогої яловичини, свинини й курятини, найімовірніше, так само не буде стабільною.
«Закупівельні ціни на свинину та курятину знизились на 3-5% в середньому, що призведе до зниження кінцевого продукту, – коментує експерт аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Євгеній Дворнік. – По-друге, восени сезонна реалізація на забій худоби є вищою, що означає збільшення пропозиції. Однак, девальвація гривні, що сьогодні спостерігається на ринку та ріст цін на яловичину будуть підтримувати ціни на суміжних ринках. Ціни на молоко продовжуватимуть рости в межах 2-5% під впливом фактору сезонності. Ціни на бакалію почнуть демонструвати зниження через сезонне збільшення виробництва».
У жовтні очікується коливання цін на овочі, оскільки можливе ще збільшення пропозиції в деяких регіонах країни, тож волатильність цін буде в межах 3-5%. Вартість яблук буде коливатись в межах 4-6%.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!