Цього року в Україні ціни на часник зросли майже вдвічі порівняно з минулим роком, досягнувши 140–160 грн/кг в гурті. На них вплинуло зменшення пропозиції імпортної та нестача вітчизняної продукції.
Про це йдеться у повідомленні пресслужби гуртового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар», що у Львові.
За словами Тетяна Попович, керівниці відділу маркетингу ринку «Шувар», основними причинами подорожчання є зменшення посівних площ у Китаї, який є основним постачальником цієї продукції, а також складнощі з вирощуванням та зберіганням вітчизняного часнику. Водночас вартість посадкового часнику залишилася на рівні минулого року, що створює сприятливі умови для виробників. Однак, через обмеженість площ вирощування та складність у догляді, пропозиція українського часнику залишається низькою, що підтримує високі ціни.
З огляду на поточні тенденції, до новорічних свят значного зниження цін на часник цін не прогнозується через обмежену пропозицію як імпортного, так і вітчизняного продукту. Пропозиція вітчизняного часнику фактично лишається на рівні минулого року, що може свідчити про стабілізацію ціни в зимовому сезоні. Однак можливі коливання залежно від урожайності та обсягів імпорту.
Нагадаємо, Україна володіє унікальними можливостями для вирощування чистого озимого часнику завдяки природній здатності місцевих сортів утворювати «повітрянку» (насіння часнику). Це дає українським аграріям значну перевагу над виробниками з Китаю, Іспанії, Індії та Італії, які не мають подібних кліматичних умов.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!