В Україні спостерігається зниження відпускних цін на цукор, які наразі становлять 26,5 – 27,5 грн/кг. Як зазначили в аналітичному кооперативі “Пуск”, створеному в рамках Всеукраїнської аграрної ради, спад цін пов’язаний не з великими запасами цукру в країні, а з проблемами його експорту.
Зазначається, що в серпні Україна експортувала всього 3-4 тисячі тонн цукру, що є суттєвим зниженням у порівнянні з 100 тисячами тонн, експортованими два місяці тому. Внаслідок цього український ринок цукру орієнтується на внутрішній споживчий попит.
Очікується, що надалі обсяги запасів цукру в Україні зростуть, оскільки внутрішнє виробництво буде збільшено. Проте, через закриття експортних ринків у Європу, українським виробникам доведеться шукати нові ринки збуту.
“Однак у новому сезоні Європа також збільшить виробництво цукру, що ускладнить реалізацію української продукції на міжнародному рівні. Об’єктивно, до січня 2025 року Україні доведеться або платити високі експортні мита, або чекати на обнулення квот,” – кажуть аналітики.
У новому сезоні очікується, що ціни на цукор залишаться низькими через нестабільність на експортних ринках і надлишок на внутрішньому ринку.
Нагадаємо, з 2 липня Європейський Союз відновив мита на імпорт яєць і цукру з України через перевищення квот. Ці заходи будуть діяти до 5 червня 2025 року. Причиною введення мит стало перевищення середньорічного обсягу імпорту яєць та цукру з України, встановленого на період з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року. Для яєць цей обсяг склав 23 188,96 тонни, а для цукру – 262 652,68 тонни.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!