Світове виробництво молока знижується уперше з 2019 року

Після більш ніж двох років безперервного зростання, світове виробництво молока знижується та очікується, що за підсумками останнього кварталу 2021 року приріст виробництва впаде до негативних значень. Про це повідомляється у звіті Rabobank.
«Відпускні ціни на молоко зростають паралельно цінам на сировинні товари, а зростання витрат, нестача робочої сили та несприятлива погода, як і раніше, обмежують виробництво», — йдеться в повідомленні.
Зазначається, що зростання світової пропозиції молока зупинилося в другій половині року, внаслідок чого ринок досяг рівня, небаченого з 2014 року. Проблеми, пов’язані з погодою, підірвали пік виробництва в Океанії, а зниження маржі в США та Європі сповільнило зростання. Приріст виробництва у Південній Америці виявився недостатнім, щоб компенсувати ці зміни.
«Ми очікуємо помірного відновлення в другій половині 2022 року, але для цього будуть потрібні сприятливі погодні умови і зниження витрат на корми», — заявила фахівець із глобальної стратегії молочної галузі Rabobank Мері Ледман.
Так, високі ціни на корми та загальне зростання виробничих витрат є загальними темами обговорення в основних регіонах-виробниках молока. У той час як ціни на молоко, реалізоване фермерами, наближаються до нових максимумів в Океанії, Європі та США, маржа ферм залишається низькою. Адекватні ціни на молоко у більшості країн світу компенсують зростання цінового тиску.
Проте зростаючі витрати на ресурси, брак робочої сили, несприятлива погода та сумнівна якість кормів, як і раніше, обмежуватимуть виробництво молочної продукції.
«Експорт молочної продукції сповільнився через збої в логістиці, зростання транспортних витрат та підвищення цін на сировинні товари, а також через скорочення постачання. Очікуване уповільнення попиту імпорту з боку Китаю необхідне для зниження цін за умов обмеженого збільшення пропозиції», — пояснюють експерти.
Разом з тим, очікується помірне відновлення у другому півріччі 2022 року на рівні 1%, але для цього будуть потрібні сприятливі погодні умови та зниження витрат на корми. Світовий експорт молочних продуктів у перерахунку на обсяг продукції зріс на 6%, у порівнянні з попереднім роком, протягом першого півріччя 2021 року, але сповільнився до 2% у третьому кварталі.